Британската пощенска служба Royal Mail ще добави специални баркодове към пощенските марки, чиято цел е да подобрят обработката на пратките, но също така да позволят на хората да изпращат анимирани видеоклипове и съобщения.

QR кодът ще ще бъде поставен до емблематичния портрет на кралица Елизабет II и ще може да се сканира с мобилното приложение на Royal Mail.

„Въвеждането на уникални баркодове върху нашите пощенски марки ни позволява да свържем физическото писмо с дигиталния свят“, заявява търговският директор на групата Ник Ландън.

Освен че ще подобри оперативната ефективност, иновацията ще осигури допълнителни функции за сигурност и ще отвори вратата за иновативни услуги, казват още от компанията.

Първоначално клиентите ще могат да получат достъп до видеоклип на овцата Шон от едноименния анимационен сериал на Aardman Studio.

Специални епизоди, създадени изключително за Кралската поща, ще бъдат пуснати през годината и клиентите ще могат да избират видеоклипа, който желаят да свържат със своята поща.

Пощенските марки без баркод ще бъдат валидни до края на януари 2023 г., но ще могат да бъдат заменени за техните цифрови дубликати, каза Royal Mail.

Пуснато през 1996 г. писмо в бутилка бе открито 25 години по-късноПисмото е пуснато от 8-годишна тогава ученичка в Шотландия, но е открито в Норвегия

Въпреки загубата на инерция в пощенския си бизнес, компанията се възползва от пандемията, на фона на нарастващия брой колетни пратки и затварянето на магазини и търговски обекти.

След миналогодишните пикове обаче темпът на доставките се забави преди Коледа, когато повечето магазини на Острова вече бяха отворени. Това доведе до спад от 4.9% в приходите от колети през последните три месеца на 2021 г.

Royal Mail обяви, че планира да съкрати около 700 ръководни позиции, за да намали разходите си.

Британската пощенска служб, създадена преди 500 години, страда от сериозни финансови проблеми през последното десетилетие след приватизацията ѝ през 2013 г.

Марки с подобни баркодове съществуват в други страни, включително Франция и Германия.