В днешно време на пазара има безброй продукти, които подобряват удобството на пътуващите със самолет - от максимизиращи пространството куфари до ергономични възглавници и преносими зарядни устройства.

И макар всеки пътник да има собствени предпочитания, има един артикул, който всички пътуващи трябва да вземат със себе си за по-дълги полети – компресивни чорапи.

Неподвижното седене за дълги периоди от време не е просто скучно, а и вредно за кръвообращението. Носенето на компресивни чорапи може да помогне в това отношение.

Защо компресивни чорапи са важни?

“Обикновено кръвообращението през вените и обратно към сърцето се подпомага от свиването на мускулите на прасеца,” казва пред Huffpost доктор Скот Хърлбърт, сърдечно-съдов хирург в UCHealth Vein and Vascular Surgery Center в Колорадо Спрингс.

“Когато пътувате по въздуха, обикновено не разполагате с много място за движение. В резултат на това кръвта остава в застой, което може да доведе до кръвни съсиреци.”

На практика свиването на мускулите на прасеца помага за изпомпването на кръвта обратно към сърцето. Така че, когато сте обездвижени, това не се случва. По тази причина летенето може да увеличи риска от развиването на състояние, известно като дълбока венозна тромбоза, или ДВТ.

“Друг проблем при летенето е обезводняването, което също може да предразположи някого към получаването на кръвни съсиреци,” отбелязва Хърлбърт. “Има и увеличено венозно налягане, което може да доведе до подуване.”

Как работят компресивните чорапи?

“Компресивните чорапи са полезни за намаляването на риска от ДВТ, тъй като наподобяват функцията на свиване на мускулите на прасеца, дори и когато не ходите,” казва доктор Майкъл Го, преподавател в катедрата по съдови заболявания в медицинския център към Университета на Охайо.

“Те също така помагат за предотвратяване на подуването на краката, което се получава при някои хора след дълъг полет,” допълва Го.

Самолет обърна и се върна посред полет заради пътник без маска на бордаСамолет на American Airlines, изпълняващ полет от Маями до Лондон, се наложило да обърне и да се върне, защото жена на борда отказала да носи маска, обявиха от американската авиокомпания

По-простичко казано, компресивните чорапи оказват външен натиск върху долната част на краката, като компресират вените и спомагат за кръвообращението.

Кога е добре да носите компресивни чорапи?

“По-дългите полети, особени тези, които продължават четири часа или повече, създават повече рискове за формирането на кръвни съсиреци,” казва доктор Сачин Награни, медицински директор на компанията за здравни услуги Heal. “Хората, които са с повишен риск от ДВТ, се препоръчва да обсъдят със своя лекар използването на компресивни чорапи и други индивидуални предпазни мерки.”

Хълбърт посочва, че като цяло рискът от образуванието на кръвни съсиреци по време на полет е нисък, но нараства с увеличава на времето, прекарано във въздуха. По тази причина той също подкрепя препоръката за носене на компресивни чорапи по време на полети, които продължават пет часа или повече, особено ако сте имали подуване на краката или съсиреци в миналото или пък сте семейно обременени в това отношение.

“Ако човек е податлив на образуването на кръвни съсиреци или към подуване на краката, тогава трябва да носи компресивни чорапи без значение от продължителността на полета,” допълва Хълбърт.

Какво друго можете да направите, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци?

“Основната мярка за предовтратяване на ДВТ е движението, така че ако сте на полет, който продължава повече от четири часа, е добре да движите редовно краката си, докато седите и да направите разходка между седалките за по-добро кръвообращение,” казва Награни.

Той съветва хората да се движат най-малко на всеки два часа по време на полет.

“Колкото повече човек успява да активира изпомпването на кръвна от мускула на прасеца, толкова по-добре ,” казва Хълбърт. “Повдигането на пръсти е страхотно упражнение, което не изисква много място, за да се практикува.”

Другите неща, които спомагат за доброто кръвообращение по време на полет, включват консумацията на течности и носенето на свободни дрехи. И не забравяйте да полагате грижи за себе си и в дните, в които не летите.

“В ежедневието редовната физическа дейност, здравословното хранене и избягването на тютюневи изделия ще ви помогне по много начини, един от които е предотвратяването на кръвни съсиреци“, казва Награни.