Ветеранът и експерт по корпоративно преструктуриране Луиджи Ловалио е новият изпълнителен директор на държавната италианска банка Monte dei Paschi di Siena.

Правителството в Рим търси нови възможности за развитие на кредитната институция, след като не успя да продаде своя дял от акциите ѝ през 2021 г., съобщава Ройтерс.

Monte dei Paschi преговаря с европейските власти за новите си капиталови цели преди да набере капитал от 2.5 милиарда евро. Финансовата инжекция ще увеличи сметката за италианските данъкоплатци, но банката се опитва да включи и частни инвеститори.

Министерството на финансите на Италия беше недоволно от управлението на тосканската банка, която спаси през 2017 г. По тази причина правителството реши да освободи досегашния изпълнителен директор Гуидо Бастианини след неуспешния опит трезорът да бъде продаден на най-голямата италианска финансова група UniCredit през 2021 г.

След провала на преговорите Италия преговаря с Брюксел за нов краен срок за намаляване на държавния дял в Monte dei Paschi di Siena, който възлиза на 64% от капитала. Правителството го купи за 5.4 милиарда евро, като част от проекта за спасяване на четвъртата по големина банка в Италия.

Monte dei Paschi отчете загуба от 79 милиона евро за четвъртото тримесечие, след като задели провизии по потенциални лоши кредити в размер на 222 милиона евро.

Приходите на банката нарастват с 3.2% през последното тримесечие на миналата година, но делът на проблемните заеми също се увеличава. Трезорът отчита загуби и от минали продажби на секюритизирани портфейли от лоши кредити.

ЕЦБ очаква инфлация от над 2% през 2022 г.Според финансовата институция скокът на инфлацията отразява главно рязкото покачване на цените на горивата, газа и електроенергията

Бордът на директорите на Monte dei Paschi гласува единодушно назначаването на 66-годишния Луиджи Ловалио за главен изпълнителен директор и генерален мениджър, след като отне правомощията на Гуидо Бастианини.

Бастианини пое ролята през 2020 г., след като неговият предшественик на поста Марко Морели отказа да изкара нов мандат начело на институцията.

Назначаването на Бастианини беше подкрепено от движението Пет звезди, което е част от управляващата коалиция в Италия и поддържа тезата, че повторната приватизация на банката трябва да бъде отложена.

Италия иска да измести крайния срок за връщането на Monte dei Paschi в частни ръце след 2023 г., но без да го обявява публично, тъй като именно наличието на крайна дата е усложнило преговорите с UniCredit, според източници, близки до кабинета.

Междувременно, ръководството на Monte dei Paschi предупреди, че тази година може да има недостиг на капитал от 150 милиона евро, който ще нарасне до 500 милиона евро през март 2023 г.

Луиджи Ловалио прекара повече от четири десетилетия от своята кариера в UniCredit. Той ръководеше полското звено на групата Pekao от 2011 до 2017 г., когато UniCredit продаде контролния си дял в него.

През 2019 г. Ловалио пое юздите на регионалната банка Creval и я насочи към поглъщане от италианското поделение на Credit Agricole.