Производството на нови коли бележи значителен спад, цените на употребяваните автомобили растат главоломно.

Ще се нормализира ли скоро автомобилният пазар?

"Цените на новите коли ще продължават да растат, за автомобилите втора употреба анализатори смятат, че до края на годината би трябвало да се нормализират и да спаднат до 9%, но няма да се върнат на нивата от времето преди COVID".

Това заяви за Нова телевизия Борислав Цаков, председател на „Прес-Авто Клуб - България“.

За ръста на цените при новите автомобили той изтъкна обективни причини - в пъти по-скъпи суровини, които се влагат в колата, по-скъпи горива, енергоизточниците, не на последно място и чиповете, които напоследък липсват.

Само за година: Колите втора ръка у нас са поскъпнали с една третаСтарите автомобили изчезнаха от автокъщите, а пазарът на употребявани автомобили е замрял

Обяснението за по-скъпите коли втората употреба е, че все по-малко хора имат възможност да си позволят нова кола и се насочват към употребявани коли, а търсенето определя и предлагането.

Цаков отбеляза и спад в търсенето на електромобилите. Според него сме се върнали във времето, когато на колата се гледа като на инвестиция.

Специалистът одобрява идеята да се стимулира изчистването на въздуха в големите градове, но екостикерите за него са печатница, а определянето на екокатегорията би могло да се случва и в електронен вид, както вече са винетките.

Освен това Борислав Цаков не е убеден, че автомобилите са най-големият замърсител на въздуха.