Азиатските акции поскъпват днес, след като опасенията относно руска инвазия в Украйна тази седмица намаляха, след предоставените от Москва индикации, че изтегля част от военните си в базите, което накара инвеститорите до известна степен да си отдъхнат.

Напрежението между световните сили заради ситуацията в Украйна, което се превърна в една от най-сериозните кризи в отношенията между Изтока и Запада в последните десетилетия, беше основна грижа на инвеститорите.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчиташе повишение от 0.9% по-рано днес, като последва вчерашното движение нагоре на щатските и европейските индекси.

"Ако продължаваме да виждаме признаци за работеща дипломация и за деескалация на напрежението, мисля, че ще видим обръщане на посоката на пазарите," казва пред Ройтерс Кайл Рода, пазарен анализатор в IG в Мелбърн.

Японският индекс Nikkei отчиташе повишение от 1.9% по-рано днес, след като в две поредни сесии преди това се понижаваше, докато австралийският S&P/ASX200 нарасна с половин процент.

Хонконгският индекс Hang Seng скочи с над 1% в началото на днешната сесия, докато китайският CSI300 нарастваше с 0.4%.

Вниманието на инвеститорите вероятно ще се насочи към новините, свързани с икономиката и паричната политика на фона на продължаващите спекулации, че Федералният резерв на САЩ може да вдигне основната си лихва с 50 базисни пункта през март.

Страхуват ли се пазарите от евентуална война в Украйна?Ако в Украйна избухне военен конфликт, глобалните капиталови пазари вероятно ще бъдат изправени пред тежко изпитание

Сред очакваните данни са протоколът от януарската среща на Фед, както данните за инфлацията за януари за Великобритания и Канада.

Ръстът в цените за производителите и потребителите в Китай е бил по-нисък от очакваното, показаха изнесени по-рано днес данни.

Напрежението около Украйна "отклони вниманието от това, че все още има сериозни рискове и опасения относно глобалната парична политика и как това ще се отрази на финансовите пазари," казва Рода. "Това може да предизвика волатилност на пазарите с отслабването на геополитическото напрежение."

Доходността по щатските 10-годишни облигации беше на ниво от 2.0311%, след като вчера затвори на 2.056%. Доходността по двегодишните книжа се понижава до 1.5569%, след като приключи вчерашната щатска сесия при 1.5774%.

На валутните пазари беше доста спокойни, като доларовият индекс се задържа около нивото от 96.009, след като вчера отстъпи от двуседмичен връх.

Йената се разменяше на ниво от 115.67 спрямо долара.

Щатският лек суров петрол (WTI) поевтинява леко до 91.98 долара за барел, след като отстъпи от седемгодишния си връх, достигнат в понеделник. Цената на Брента се понижава с 0.1% до 93.16 долара за барел.

Златото също поевтинява леко, като спот цента беше на ниво от 1 850.54 долара за тройунция.