Лондончани и гостите на британската столица ще се сблъскат с най-голямото увеличение на цените на билетите за метро и автобус от следващия месец, обяви кметът Садик Хан.

Цените на градския транспорт ще се повишат с до 30 пенса на пътуване (около 36 евроцента), в зависимост от часа и зоната, като промените влизат в сила от началото на март.

Средното увеличение на цените на билетите е с 4.8 процента - най-голямото, откакто Борис Джонсън вдигна тарифите, докато заемаше поста кмет през 2012 г.

Ръстът на цените се налага заради недостига на финансиране от 1.5 милиарда паунда (1.8 млрд. евро) на Transport for London през следващите две финансови години поради пандемията от COVID-19 и спада на пътниците.

„Тъй като финансите на TfL бяха унищожени от пандемията, правителството постави строги условия, като част от сделките за спешно финансиране, за да се поддържат основните транспортни услуги в Лондон“, каза Садик Хан.

„Бяхме принудени да заемем тази позиция заради правителството и начина, по който то продължава да отказва да финансира правилно TfL, но направих всичко по силите си, за да поддържам тарифите възможно най-достъпни,“ допълни кметът, цитиран от The Independent.

Завръщането в офисите e труден процес за световните финансови центровеГолемите финансови центрове по света вече започват да разхлабват противоепидемичните мерки

Хан успя да замрази цените на еднократните билети за автобус и метро през първите си четири години като кмет, но имаше увеличение от около 2.6% през март миналата година.

Повишението в цените на билетите е последното от поредицата поскъпвания, които ще ударят Обединеното кралство. От следващия месец цените на жп билетите, например, ще скочат с 3.8 процента.