Българска фондова борса (БФБ) стартира днес търговията с крипто инструменти, които са базирани и следват цените на Bitcoin и Ethereum. Инвеститорите, които търсят подходящи иновативни крипто продукти, могат свободно да търгуват с осем крипто ETN-и (Еxchange-Traded Notes), които за първи път в страната ни предлагат алтернатива на традиционните криптовалути. Със старта на новите инструменти БФБ се присъединява към водещи европейски борси като Deutsche Börse и Euronext, които пуснаха за търговия тези инструменти преди две години.

„С новите продукти на BSE International отговаряме на засиления пазарен интерес към крипто инструментите. Радваме се, че от днес можем да предложим един алтернативен актив за търговия на криптовалути, като улесним и опростим процеса за всички заинтересовани инвеститори. С крипто ETN-и от пазар BSE International инвеститорите не се ангажират да създават свои собствени криптопортфейли или криптографирани ключове, а същевременно получават гаранции, че избраните от тях инструменти са системно регламентирани и регулаторно изрядни.“, заяви доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Чрез лансирането на новите крипто ETN-и, БФБ продължава дългогодишното си партньорство с Deutsche Börse и маркет-мейкъра Tradegate AG, който ще осигурява ликвидността на инструментите. Търговията с иновативните продукти се осъществява в евро и в рамките на обичайната търговска сесия. Повече информация относно осемте предложения може да бъде открита на следните линкове:

BTCetc - Bitcoin Exchange Traded Crypto

VanEck Vectors Bitcoin ETN

ETHetc – ETC Group Physical Ethereum ETP

VanEck Vectors Ethereum ETN

21Shares Bitcoin ETP

21Shares Ethereum ETP

WisdomTree Bitcoin

WisdomTree Ethereum

Финансовите инструменти, издадени на базата на криптоактиви, са високорискова инвестиция и може да не са подходящи за всички видове инвеститори. Бъдещите инвеститори трябва да знаят, че цената на базовия(ите) актив(и), с който са обезпечени инструментите, може да имат по-висока волатилност в сравнение с други класове активи и следователно цената на инструментите може да бъде изключително волатилна. Инвеститорите следва да се уверят, че естеството, сложността и рисковете, свързани с криптоактивите, са подходящи за техните цели с оглед на тяхното финансово състояние. Инвеститорите могат да се запознаят с подробно описание на рисковете в базовите проспекти и окончателните условия на всеки един от инструментите.