225-килограмова мечка е влязла в 28 домове и е нанесла значителни имотни щати в град Калифорния, като се изплъзва от месеци местната служба по дивите животни.

В момента тече специална операция за залавянето на огромния мъжкар, обявиха през миналата седмица от Службата по рибата и дивата природа на Калифорния.

От лятото на 2021 г. мечката влиза с взлом в редица къщи и причинява сериозни щети в Тахо Кийс, заможен квартал в Саут Лейк Тахо.

Огромните размери и сила на животното му позволяват лесно да преминава през входни и гаражни врати, се казва в изявлението.

Граждани са подали над 150 сигнала до властите заради мечката.

След появилата се информация, че ако бъде заловена, мечката ще бъде убита, Питър Тайра, говорител на Службата по риба и дива природа, е заявил пред HuffPost, че властите разглеждат различни възможности и че до смъртта на мечката ще се стигне само в краен случай.

Мечката има много прякори. Според SFGate жителите на Тахо Кийс я познават като Джейк или Йоги. Местната полиция обаче нарича мечока “Танкът Ханк.”

Повечето инциденти са се случили през пролетта и лятото, когато мечката е била в състояние на хиперфагия или усилено хранене за натрупване на мазнини за зимата, казва Тайра пред CNN. Мечокът обаче се е събудил от зимен сън този месец и е продължил да сее хаос.

Животното досега не е наранявало хора или домашни любимци и от местната организация за защита на мечките BEAR League настояват то също да не бъде наранявано.