Мислите си, че знаете всичко за пиратите, защото сте фен на капитан Джак Спароу?

Bright Side ще ви докаже колко грешите с компилация от неочаквани факти за морските разбойници.

Веселият Роджър можеше да е червен

Историците все още не разбират произхода на „Веселия Роджър“ - пиратското знаме с изображението на череп и кости върху него. Някои хора смятат, че идва от френското Joli Rouge, което може да се преведе буквално като „доста червено“.

Всъщност, черно и червено са най-популярни цветове за знамена. Скелети, черепи, кърваво сърце, пясъчен часовник и крила са най-използваните символи на пиратските флагове.

За пиратите картите са по-ценни от съкровището

Разбира се, пиратите обичат съкровищата. Но най-ценното за тях са картите. Много пирати са грамотни и описват своите „подвизи“. Например, в края на 17 век Бартоломю Шарп пише, че най-ценното му съкровище не е злато или сребро, а по-скоро атлас от испански ветроходни карти. По-късно Шарп поръчва цветно илюстрирано английско копие на откраднатия атлас и го представя на краля на Англия.

Карибските пирати са кръстени на пушено месо

Карибските пирати са наречени „буканьори“ заради любовта им към месото, пушено или печено на скара върху дървена рамка, която коренното население на Южна Америка и Карибите наричаха „букан“. Испанците биха нарекли този процес „барбакоа“ - дума, която по-късно се превръща в „барбекю“. Така страшните пирати са кръстени на пушено месо.

Животът на пиратските кораби е много по-цивилизован, отколкото този на търговските

Моряците, работещи на търговски кораби, често попадат в много трудни условия. Много пъти няма достатъчно храна или е твърде лоша. Нещо повече, до края на пътуването много от тях дори не получават пари.

Животът на пиратите е по-привлекателен. Например, всеки член на екипажа има право да гласува по обсъжданите въпроси. И ако някой се нарани сериозно по време на пътуване, той получава много добри пари като обезщетение.

Най-големите съкровища, открити през 2021 г.Спестяването на

Черната брада е най-страшният пират в историята

Едуард Тийч, известен още като Черната брада, има ужасна репутация. Брадата му стига до очите му и е невероятно дълга. Преди битки той поставя фитили в брадата си и ги запалва, за да изплаши враговете. Но това е най-вече за шоу. Няма доказателства, че някога е убил или наранил някого от затворниците си.

Колегата му Стеде Боне бяга от жена си, за да стане пират

Стеде Боне, известен още като „Джентълменът пират“, не знае нищо за морето, но наема работници в корабостроителницата, за да му построят кораб. После наема моряци и става пират. Някои хора смятат, че постоянното заяждане на съпругата му го е тласнало към подобно поведение.

Многото теории на Дейви Джоунс

Изследователите имат няколко версии за това кои са прототипите на Дейви Джоунс (герой от Карибски пирати, капитан на кораба „Летящият холандец“). Според една от легендите това е пират, плавал в Индийския океан през 1630-те години. Но според историците той не е бил достатъчно известен, за да бъде помнен толкова дълго.

Според друга версия Дейви Джоунс е собственик на кръчма, който държал клиентите си за заложници и ги изпращал да служат на произволни кораби. Според трета версия това е късоглед моряк, който често падал зад борда поради лошото си зрение.