Американският президент Джо Байдън обяви санкции и ограничения за износа Русия, които, според Белия дом, ще имат дългосрочно влияние върху Русия и минимално влияние върху Европа.

Предвижда се да се ограничи възможността на руски компании да сключват сделки в долари, допълни Байдън.

Засегнати ще са руски банки с над 1 трилион долара авоари, както и представителите на руския политически елит и техните семейства.

Руският президент Владимир Путин отхвърли дипломацията, подчерта Джо Байдън.

"Путин е агресорът. Путин избра тази война. И сега той и страната му ще понесат последиците", категоричен беше американският президент.

Той заяви, че американски военни няма да се бият в Украйна, но подкрепления ще бъдат изпратени в Германия.

Цената на златото нарасна до най-високото си ниво от повече от годинаСпот цената на златото скача с 2% днес


Междувременно и британският министър-председател Борис Джонсън обяви в Камарата на общините най-големия пакет санкции, налагани някога от британското правителство върху чужда държава.

Десет са основните точки в пакета, изложен пред британските депутати:

1. Авоарите на всички големи руски банки ще бъдат замразени ще бъдат изключени от британската финансова система. Това ще прекъсне достъпа им до трансакции в британски лири и осъществяване на плащания през Великобритания. Това включва пълно и незабавно замразяване на държавната Външнотърговска банка на Русия.

2. Приетото законодателство ще спре руските компании и държавата от вкарване на пари или вземане на заеми от британските пазари.

3. Ще бъдат замразени авоарите на още 100 нови физически лица или субекти. В този списък е и бившият зет на президента Владимир Путин Кирил Шамалов.

4. Ще бъде забранено на националния авиопревозвач Аерофрот да лети до Великобритания.

5. Ще бъдат забранени така наречените „лицензи за износ с двойна употреба“, така че да бъдат обхванати стоките, които могат да се използват за военни цели.

6. До дни Великобритания ще прекрати износа на високотехнологични стоки и оборудване за руските петролни рафинерии.

7. Ще има ограничения върху депозитите, които руснаците могат да правят на британски банкови сметки.

8. Предвижда се потенциално изключване на Русия от разплащателната система SWIFT, но тази мярка все още не е потвърдена.

9. Подобни финансови санкции ще бъдат наложени и на Беларус за ролята на страната за покушението срещу Украйна.

10. Парламентът ще ускори разглеждането на части от проектозакона за икономическата престъпност преди Великден.

Руската рубла падна до рекордно ниско ниво спрямо долараРуската рубла падна до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като армията на страната навлезе в Украйна


В Брюксел тази вечер се провежда извънредна среща на върха на Европейския съюз заради руското нападение срещу Украйна. Лидерите на страните членки ще решат какви санкции да бъдат наложени на Москва.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви по-рано днес, че това ще са най-тежките санкции, които Евросъюзът е пускал някога в действие.


Според проект на готвения документ, цитиран от Ройтерс, руските авоари в Евросъюза ще бъдат блокирани, а руските банки няма да имат достъп до европейските финансови пазари. Според източници, близки до европейската администрация, обаче на този етап руските кредитни институции няма да бъдат изключвани от международната платежна система SWIFT.