Малко вероятно е Европейският съюз да предприеме стъпки за изключване на Русия от системата за междубанкови разплащания SWIFT на този етап.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници от Брюксел.

Според тях, изключването на Русия от SWIFT засега е малко вероятно, тъй като подобен ход би имал сериозни последици и то най-вече в Европа.

По-рано външните министри на балтийските държави призоваха за налагане на най-строги санкции срещу Москва, включително спиране на достъпа на Русия до SWIFT.

На 23 февруари Европейският съюз въведе нови санкции срещу Русия след, като руският президент Владимир Путин призна на независимостта на Луганската и Донецката народни републики.

Наложени бяха ограничения срещу 351 депутати от Държавната дума на Русия и 27 юридически и физически лица, които засягат основно достъпа им до европейския финансов пазар финансов пазар. Освен това на европейските компании е наложена забрана да извършват каквито и да е икономически операции с Луганската и Донецката народни републики.

Какво е SWIFT и защо това може би е оръжието, което плаши Русия най-многоЗападните държави заплашват Русия с пакет от безпрецедентни санкции, насочени към това да възпрат евентуално нахлуване на страната в Украйна, но има една конкретна мярка, която изглежда всява страх в сърцето на Кремъл – отрязването на страната от световната банкова система.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин призна суверенитета на ДНР и ЛНР. С техните ръководители бяха подписани последващи споразумения за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

Днес (24 февруари) в ранните сутрешни часове руската армия предприе и мащабна офанзива на територията на Украйна.