Акциите на руския конкурент на Google - търсачката Яндекс, поевтиняваха с 59% вчера, след като Русия започна своята инвазия в Украйна.

В крайна сметка, книжата на компанията приключиха деня с понижение в цената от малко над 40% на 20.32 долара за брой.

Над 7 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията бяха изтрити, като в момента тя се оценява на малко над 5 млрд. долара.

Яндекс достигна върхова пазарна стойност от 31 млрд. долара през ноември, като оттогава пазарната й капитализация е намаляла с около 82%.

Акциите на Яндекс не са единствените, които бяха в свободно падане вчера. Руският борсов индекс MOEX губеше 50%, като над 250 млрд. долара от пазарната стойност на компаниите в него беше изтрита.

Понижението доведе до това, че Централната банка на Русия забрани късите продажби на акции в опит да ограничи спада. Късите продажби на акции позволяват на инвеститорите да извличат печалба, когато ценните книжа поевтиняват.

Яндекс се листва на борсата Nasdaq през 2011 г., като набира малко над 1 млрд. долара от своето първично публично предлагане, на което пласира акциите си на цена от 25 долара за брой.