Малко преди нахлуването на руската армия в Украйна два китайски военни самолета са нарушили въздушното пространство на Тайван.

Това е 12-ото поредно нахлуване от началото на месеца, съобщава електронното издание WION.

Според тайванското министерство на отбраната два изтребителя Shenyang J-16 на Народноосвободителната армия са навлезли в югозападния ъгъл на тайванската въздушна зона за идентификация.

Тайван е отговорил с изпращане на самолети, издаване на радиопредупреждения и разполагане на ракетни системи за противовъздушна отбрана, за да държи под око самолетите.

Досега този месец Китай е изпратил общо 40 военни самолета във и в близост до въздушното пространство на Тайван, включително 22 бойни самолета, 17 разузнавателни самолета и един хеликоптер.

През последните две години Тайван, който Китай счита за своя собствена територия, се оплакваше от редовни подобни операции на китайските военновъздушни сили.

При последния подобен случай тайвански изтребители са били изпратени, за да предупредят китайските самолети, а системите за противовъздушна отбрана са наблюдавали действията на китайските пилоти.

Китай: Действията на Русия в Украйна не са инвазия Военната операция на Русия в Украйна не е инвазия, заяви днес китайският заместник-министър на външните работи Хуа Чунин

Тайван следи ситуацията в Украйна със затаен дъх, опасявайки се, че Китай може да се възползва от възможността да нахлуе на острова.

Въпреки факта, че засега не са засечени никакви извънредни действия на китайската армия, администрацията на острова повиши нивото на готовност.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила за анексиране на Тайван и често се противопоставя на продажбите на оръжия от САЩ и други прояви на международна военна подкрепа за страната.