Тайван споделя съвети с обществото за това как се консумира и как се готви с ром, след като купи 20 000 бутилки литовски ром, предназначен за Китай.

Държавни медии информираха, че Taiwan Tobacco and Liquor Corp (TTL) е закупила рома, след като е разбрала, че той може да не бъде допуснат в Китай.

Това се случва, след като Литва създаде фактическо посолство в Тайван, което е потенциален признак за увеличаване на връзките между двете държави.

Малко след това Китай пък понижи дипломатическите си отношения с Литва.

Литовското фактическо посолство носи името Тайван, вместо "Китайско Тайпе" - името, което много чужди държави използват, за да не засегнат Китай.

Тайван е демократична държава със собствено управление, но Пекин гледа на нея като на част от своята територия. През последната година Китай засили натиска си за изолирането на острова от международните му съюзници.

Държавната компания TTL обяви, че е била информирана от финансовия министър на Тайван и ръководител на търговското представителство на страната в Литва Ерик Хуанг за това, че партида ром може да не бъде допусната да влезе в Китай.

От TTL са счели, че има причина да смятат, че ромът ще бъде блокиран, тъй като преди това са били блокирани доставки на бира за Китай

От Съвета за национално развитие на Тайван информираха във Facebook, че ромът "не е могъл да премине китайската митница ".

Колко дълго алкохолът остава в тялото? Метаболизирането му е строго индивидуално

От Съвета също така призоваха местни жители да купуват ром в края на януари, когато той ще бъде пуснат за продажба и споделиха рецепти за коктейл, както и за препечени филийки, пържола и горещ шоколад с ром.

Китай отрича да е налагала блокада на търговията с Литва, но от ЕС твърдят, че са удостоверили оплаквания от Литва, че търговски стоки са задържани на митницата в Китай, пише BBC.

ЕС протестира от името на Литва и ще предяви иск в Световната търговска организация.

Пекин има практиката да налага неофициални търговски санкции на държави, с които има политически спорове. В момента Китай бойкотира и над 10 австралийски стоки, сред които говеждо месо, вино и ечемик.