Австралийско семейство, известно с това, че живее на своя 13-метров катамаран La Vagabonde с двете си деца, разбуни духовете, след като позволи на малкото си дете да плува със страховити акули.

37-годишният Райли Уайтлъм и 28-годишната Елайна Караусу казват, че вдъхновяват следващото поколение да излезе от рамките, след като се отказват от скучните си работни места в офиса в полза на живот сред океанските вълни на борда на лодката си.

Във вторник авантюристичните родители споделят клип в YouTube (можете да го видите под статията, бел. ред) на техния двегодишен син Лени, който се гмурка с шнорхел на плажа Jaws в Насау, столицата на Бахамските острови, заобиколен от акули.

На Лени е казано да стъпи леко във водата, вместо да скача, защото пръскането ще предупреди околните акули за неговото присъствие. „Уау, това беше голямо! Толкова много акули“, казва развълнуваното малко дете, облечено в къси панталони и с очила за плуване.

Много от феновете на двойката са развълнувани да станат свидетели на големия ден на Лени в океана. „Толкова се гордея с Лени! Плуване с акулите! Той е толкова смел“, пише един от тях.

Други обаче са възмутени и смятат дори, че родителите трябва да бъдат проверени от служители на Социални грижи заради това, че позволяват детето им да плува сред акули, съобщава Daily Mail.

По време на пътуването си Райли и Елайна обаче са се натъквали и на по-големи опасност, като например „кошмарна“ среща с пирати, докато плават близо до островите Галапагос, хващане на смъртоносен вирус и извличане в морето от друга лодка.

Огромна акула забелязаха в Мексиканския залив (видео)Огромна китова акула забелязаха в Мексиканския залив, по крайбрежието на щата Флорида

И разбира се, разгорещени спорове, които са неразделна част от живота в морето. Елайна признава, че при живот на толкова малко пространство напрежението може бързо да се натрупа: „В миналото сме се карали и наистина не сме можели да понасяме да се гледаме. Лодката е толкова малка, че буквално няма къде да отидеш!"

През 2017 г. Райли и Елайна, които се запознават преди седем години, купуват катамарана за 900 000 долара, който днес наричат ​​дом, след като сключват сделка с френската компанията Outremer. Те използват парите, които печелят от YouTube – до 4000 долара на клип, и сумата от продажбата на старата си лодка.

Получават средства и от краудфандинг платформата Patreon, в която феновете плащат от $1 до $100 на месец, ако им хареса това, което виждат.

Елайна твърди, че техните 1.69 милиона абонати в YouTube не им осигуряват разкошен начин на живот, обикаляйки дестинации, като Мартиника, Сейнт Лусия, Гренада, Доминика, Френска Полинезия, Кабо Верде, Европа и други.

Парите от феновете се използват за поддръжка на лодката и ново оборудване за снимане, за да произвеждат висококачествени кадри, като същевременно им остават достатъчно, за да се живеят, хранейки се възможно най-често с морския си улов.

Бившият инструктор по гмуркане Елайна, която е от Джералдтън, Западна Австралия, е израснала край или във водата, но нито тя, нито Райли имат опит с управлението и поддръжката на голям кораб. Двойката се среща на гръцкия остров Йос, докато Райли плава на La Vagabonde сам, а Елайна работи за туристическа компания.