Руският газов монополист "Газпром" съобщи, че продължава да изпраща газ за Европа през Украйна съобразно договорите с клиентите си, предаде Ройтерс.

Другият руски газопровод - "Ямал Европа", който върви през Беларус и Полша, от неделя отново работи в реверсивен режим и по него тече газ от Германия към Полша, сочат данни на германския мрежови оператор Gascade.

По време на заседанието на министрите на енергетиката от Европейския съюз днес се очаква Европейската комисия да представи свой анализ на текущата ситуация със сигурността на доставките на петрол и природен газ, както и с цените на енергията в контекста на военните действия между Русия и Украйна.

Това съобщиха за БТА от българското Министерство на енергетиката и добавиха, че ЕК ще представи и симулации на различни хипотетични сценарии във връзка с развитието на военните действия. Министър Александър Николов ще участва в заседанието.

Както съобщи вчера БТА, министрите на енергетиката от ЕС ще заседават извънредно днес, за да обсъдят цените на енергоносителите. След руското нахлуване в Украйна министрите ще обсъдят състоянието на енергийните пазари, се посочва в съобщението на Съветът на ЕС.

Отбелязва се, че действията на Русия са причинили нарастване на цените на газа в ЕС и на петрола в световен мащаб. Предвижда се разговорите да обхванат въпроса със сигурността на доставките на фона на украинската криза и възможни действия от европейска страна.

Цените на природния газ в Европа отново се повишиха при откриването тази сутрин на търговията на международната борса ICE. В 9:00 часа българско време синьото гориво поскъпна с над 35 процента и надхвърли 1400 долара за 1000 куб. метра или 127 евро за мегаватчас.

Впоследствие априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се понижиха до 108 евро, но след това отново започнаха да се повишават и достигнаха 111.50 евро за мегаватчас. Към 11:20 часа българско време природният газ се продава за 112.50 евро за мегаватчас.

Цените на суровия петрол Брент днес достигнаха 102.30 долара за барел, а рано тази сутрин дори скочиха до 105.07 долара за барел, което се случва за първи път от 2014 г. Фючърсите на американския лек суров петрол посктъпнаха с близо 5 процента до 96.40 долара за барел. Към 01:05 часа българско време тази сутрин стойностите скочиха до 98.79 долара за барел, сочат данните на борсата ICE.