Най-голямата криптоборса в света - Binance, обяви, че ще блокира сметките на руснаци, срещу които има наложени санкции, но няма “едностранно” да замразява сметките на всички руски потребители.

От борсата направиха това изявление, след като вицепремиерът на Украйна призова големите борси за криптовалути да блокират всички руски потребителски сметки.

“Ние няма едностранно да замразим сметките на милиони невинни потребители,” е заявил говорител на Binance пред CNBC.

“Криптовалутите имат за цел да предоставят по-голяма финансова свобода на хората по цял свят. Едностранна забрана на достъпа на хората до техните криптовалути е в разрез с причината за съществуването на криптовалутите.”

В неделя вицепремиерът на Украйна Михайло Фьодоров помоли големите криптоборси да блокират портфейлите на руските потребители.

“От съществена важност е да се замразят не само адресите, свързани с руски и беларуски политици, но и да бъдат саботирани обикновените потребители,” написа Фьдоров в Twitter.

От Binance обявиха, че “предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че ще бъдат взети мерки срещу онези, срещу които има наложени санкции, докато в същото време минимизират ефекта върху невинните потребители.”

“Ако международната общност разшири тези санкции, ние също ще ги приложим по-агресивно,” заяви говорител на компанията.

Джеси Пауъл, главен изпълнителен директор на Kraken - друга голяма криптоборса, написа в Twitter, че компанията “не може да замрази сметките на нашите руски клиенти без правно основание за това.”

От криптоборсата KuCoin са заявили пред CNBC, че няма да замразяват сметки на руски потребители.

Платформата Dmarket, която позволява на потребителите да търгуват с виртуални артикули от игри, обяви, че е прекъснала “всякакви отношения с Русия и Беларус заради инвазията в Украйна”.

От компанията заявиха, че потребители от Русия и Беларус вече не могат да се регистрират в Dmarket, а профилите на настоящите потребители от тези две държави са блокирани.

Руската рубла е била премахната като платежно средство от платформата, според Dmarket, която се определя като “зародил се в Украйна стартъп.”