12 от най-вкусните видове палачинки, сервирани по света
Палачинките – във всякакви форми, направени от всякакви съставки, красят трапезите по света от хилядолетия, като присъстват на масата във всяка култура и вероизповедание.
Въпреки че определянето на най-добрите палачинки в света е трудно и несъмнено спорно, ето някои от тях, представени от CNN:
Сока, Франция и Италия
Произхождащи от регионите Прованс във Франция и Лигурия в Италия, където са известни като фарината, тези палачинки сe приготвят от брашно от нахут, вода, зехтин и подправки.
Традиционно се правят в големи медни тигани с олио, поставени във фурни на дърва, като тези неустоими лакомства са чудесна алтернатива на пицата без глутен. Сока също така е любима улична храна в градове, като Ница, където се сервира в хартия и се поръсва с черен пипер.
Блини, Русия
В Русия и други славянски страни тези тънки, кръгли палачинки, приготвени с брашно от елда и мая, обикновено се предлагат в по-големи версии от онези, сервирани в много изискани ресторанти, където често са гарнирани с хайвер или пушена сьомга.
9 здравословни храни, с които тялото ви ще се възродиОт средство срещу махмурлука до отслабване
Пухкави палачинки, Япония
Японското име на това популярно лакомство е Hottokeki, или горещ кейт в превод. Тези супер пухкави, изключително високи красавици превзеха Instagram благодарение на тяхната структура и текстура, наподобяваща суфле, създадени чрез използване на меренг, който се добавя към тестото. Поръсват се с всичко - от горски плодове през прясна сметана и кленов сироп до бекон.
Палачинки с лук, Китай
За разлика от повечето палачинки, тези ароматни, хрупкави триъгълници всъщност са направени от тесто. Достатъчно лесни за приготвяне у дома, местните обичат да ги потапят в соев или чили сос. Регионалните вариации включват свинска мас в Шанхай.
Креп, Франция
Тези ултратънки палачинки произхождат от Бретан в Iеверозападна Франция, като се приготвят за първи път още през 13 век, ставайки любими на целия свят. Те могат да бъдат или сладки, или солени. Приготвянето им е истински кулинарен театър, тъй като тестото бавно се бърка до перфектната консистенция, преди да бъде експертно сгънато.
Палачинки с мътеница, САЩ
Те са пухкави, напоени с кленов сироп и често сервирани със солен, хрупкав бекон. Американските рецепти за палачинки датират от 1796 г. и American Cookery от Амелия Симънс, дори и нейното предложение за Indian Slapjacks, приготвени от царевично брашно, да е до голяма степен забравено. Днес използването на мътеница води до по-фина текстура и допълнителна пухкавост.
Латкес, Израел
Известно ястие от еврейската кухня на Ашкенази, тези палачинки съдържа необичайна съставка под формата на картофи. Но не винаги е било така, тъй като до нарастването на популярността им в Източна Европа през 19 век рецептата е приготвяна изцяло със сирене.
Днес настърганите картофи, лукът и яйцата се комбинират, за да се получат великолепно хрупкави палачинки гарнирани със заквасена сметана, ябълков сос, пушена сьомга и други.
Масала Доса, Индия
Картофът присъства и в този страхотен индийски вариант на палачинка, която може да достигне необикновен размер. Популярно лакомство за закуска в Южна Индия, но консумирано през целия ден в останалата част от страната, тестото е направено от ферментирали ориз и леща, докато ароматният пълнеж включва картофи със синапено семе, кокос, куркума и кориандър.
Сервират се с чътни, което варира в цялата страна, като например от кокос, домат, кориандър или фъстъци.
Инджера, Етиопия
Технически това е по-скоро безквасен плосък хляб, но любимата етиопска инджера, гъбесто и леко кисело творение, направено от брашно от теф, може да мине за палачинка. Тук брашното се смесва с вода и ершо, подобно на закваска, което предизвиква ферментация. След това тази смес се изсипва в тиган или върху традиционна кръгла скара, наречена митад.
Пикелет, Австралия
Тези малки и пухкави палачинки се приготвят с бакпулвер. След като станат златисти, те се подреждат и традиционно се гарнират със сметана, захар и пресни ягоди.
Кимчи палачинки, Корея
Една от най-вкусните солени палачинки в света идва от Корея, а нейната гореща, пикантна и хрупкава комбинация от съставки ще ви накара да си оближете пръстите. Кимчи е любимата традиционна корейска гарнитура от ферментирали зеленчуци, добавени към брашно, яйца и други за приготвяне на тесто.
Веднъж изпържени на тиган, уникалните вкусове се комбинират в цвърчаща, хрупкава палачинка, идеална за топене в сос.
Качапа, Венецуела
Използването на прясна или замразена царевица придава на тестото определена сладост, докато прясното сирене и маслото правят неустоим пълнежа. Ключът, е в начина, по който са приготвени. Запържете ги, докато станат златисти и хрупкави, преди да оставите сиренето queso de mano да се разтопи в средата.