Русия подготвя указ, за да спре масовото изтичане на чуждестранни инвестиции, започнало след обявяването на санкции срещу Москва, съобщи премиерът Михаил Мишустин, цитиран от Франс прес.

Подготвен е проект за президентски указ, за да се въведат временни ограничения за излизането (на чуждестранни инвеститори) от руски активи, така че компаниите да могат да взимат балансирани решения, а не под политически натиск, посочи премиерът, цитиран от руски агенции.

"Надяваме се тези, които са инвестирали в страната ни, да могат да продължат да работят", подчерта Мишустин на заседание по икономически въпроси.

"Все така смятаме чуждестранните компании за потенциални партньори. Отворени сме за диалог с инвеститорите с конструктивен дух. Много от тези компании работят успешно на нашия пазар от дълго време", допълни той, цитиран от БТА.

Европейският съюз и САЩ обявиха затваряне на въздушни пространства, замразяване на активи на частни лица и на предприятия, поставяне под въпрос на финансови и търговски отношения с Русия.

Вече започна голямо изтичане на капитали. Натискът се засилва върху големите западни петролни и газови компании, присъстващи в Русия, която получава по-голямата част от приходите си от експлоатация на енергийните си ресурси.

Киев - от търговски център на викингите до столица на съвременна УкрайнаВече няколко дни подред украинската столица Киев е обсадена от руските войски, които се опитват да овладеят града

ВР и Shell обявиха, че се оттеглят от проектите си в русия и продават активите си в руски компании. Френският енергиен гигант TotalEnergies съобщи днес, че повече няма да влага капитал в нови проекти в Русия в разгара на войната с Украйна.

Чуждестранните компании са големи работодатели в Русия.

Големите руски богаташи също започнаха да оттеглят от дружествата, които контролират. Бизнесменът Михаил Фридман подаде оставка от телекомуникационната група Veon, а Александър Пономаренко се оттегли от московското летище "Шереметиево".

Мишустин, цитиран от ТАСС, заяви, че от Фонда за национално благосъстояние ще бъдат отпуснати до 1 трилион рубли за закупуване на акции на руски компании.