На днешната се навършват 144 години от подписването на Санстефанския предварителен мирен договор между Русия и Османската империя. Той слага край на Руско-турската война от 1877-1878 година и разпорежда обособяването на самостоятелна българска държава за първи път след близо пет века османско управление.

За първи път трети март се отбелязва през 1880 година като ден на „Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския мирен договор“.

Като ден на Освобождението на България Трети март се чества за първи път през 1888 година.

Тази година обаче честванията по случай националния празник са помрачени от руската инвазия в Украйна и на много места в страната те няма да бъдат отбелязани по обичайния начин. Националният военно-исторически музей обяви, че ще остане затворен за празника. Отменено беше и официалното откриване на изложба, посветена на българското опълчение.

В София президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин.

Зората на българското предприемачество: Кой е Добри Желязков Фабрикаджията?Как е построена първата фабрика в България?


Вечерта на площад Народно събрание, ще започне тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Премиерът Кирил Петков ще се качи на връх Шипка заедно с председателя на парламента Никола Минчев.

"В многовековната история на България има много примери за духовно величие, героизъм, които ни изпълват с гордост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода. Това е 3 март 1878 г.," посочва в свое изказване по случай националния празник министър-председателят Кирил Петков.

Той посочва, че свободата не се добива с еднократен акт, а идва дълго мечтана и изстрадана и е най-ценното право на човека.

"Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден", заяви Петков.