Да не допускаме ожесточението, което опустошава в Украйна, в нашия дом. Това призова президентът Румен Радев в словото си по случай Освобождението на България на 3 март.

Президентът коментира войната Украйна и призова към съпричастност с търсещите убежище.

"Воюват синовете на два братски народа, чиито деди са положили кости на наша земя, сражавайки се рамо до рамо за нашата свобода. За нас, българите, тази братоубийствена война днес е особено болезнена. Затова призовавам да не се поддаваме, да не допускаме ожесточението, което опустошава земите на север в Украйна да се всели и в нашите сърца, да влезе и в нашия дом. Така, както преди години, нека и днес отворим обятия към всички бедстващи. Така, както преди години нашите предци намираха убежище в Киев, Одеса, Москва и Петербург. Нека бъдем хора", заяви Румен Радев.

Той каза още, че не приема идеята да не се отбелязва Националния празник на страната заради събитията в Украйна, защото тъкмо ревизиите на историята са били причина за много трагедии.

"Не, ние сме тук, за да почетем имената на нашите възрожденци, на нашите четници, на Паисий, на Раковски, на Левски, на Ботев, на всички, които с делото и саможертвата си напредваха и доближаваха възкресението на България", каза още Радев.

В заключение държавният глава каза, че никоя памет не заслужава да бъде хвърлена на политическите бесове и призова "да пазим историята си от осквернители и безродници".