Руски борсов анализатор извади бутилка и отпи за смъртта на руската фондова борса по време на интервю в местна телевизия.

Клипът набра популярност в социалните медии вчера - седмица след началото на руската инвазия в Украйна и след като руската икономика беше засипана със санкции от Запада.

“Стратегиите за пазара на акции вече в миналото ли са или планирате да практикувате същата професия?” попита водещата по руския канал РБК Александър Бутманов, основател на компанията за финансови технологии DTI Algorithmic. Водещата го представи като експерт по стратегии на пазарите на акции.

“В най-лошия случай ще работя като Дядо Мраз, както правех преди 25 години,” отговари Бутманов.

“Шегата настрана, да го направим набързо,” заяви той и изпрати поздрави на Сергей Усиченко, който пи за смъртта на фондовата борса преди 12-13 години.

След това това Бутманов извади стъклена бутилка и погледна директно в камерата.

“Днес аз пия газирана вода,” заяви той. “Скъпи фондов пазар, ти ни беше близък, беше интересен, почивай в мир, скъпи другарю.”

Гледайки невярващо, водещата заяви, че няма да коментира това, защото не иска да повярва, че се случва.

Руската фондова борса е затворена от пет дни.

Руската рубла поевтиня след новината през уикенда за налагането на санкции от страна на Запада във връзка с достъпа на Русия до системата SWIFT, резервите на централната й банка, различни видове износ и руски банки, както и редица руснаци, сред които и президентът Владимир Путин.

Рублата поевтинява с 30% спрямо долара от началото на годината.

Руската централна банка вдигна над два пъти основната си лихва - до 20%, в понеделник в опит да ограничи инфлацията, а в страната започна теглене на спестявания.

Цената на акциите на търгуваните на Лондонската фондова борса руски компании падна. Руските акции бяха извадени от индексите FTSE и MSCI, а рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната до “боклук”.