Руските банки са подложени на сериозен натиск от вложителите, които искат да изтеглят спестяванията си, а курсът на рублата продължава да се понижава.

Пред банкоматите в Москва и в други градове на страната се извиха опашки, предава CNBC.

Клоновете на руските трезори в Европа също са "под обсада" от клиентите, които искат да теглят пари в брой. Сбербанк Европа, която е собственост на руската държавна Сбербанк, казва, че е претърпяла „значително изтичане на депозити за много кратко време“.

В началото на седмицата Руската централна банка обяви, че ще удвои основния си лихвен процент от 9.5% до 20% в опит да стабилизира рублата, която падна с цели 30% спрямо долара до най-ниското ниво за всички времена. Впоследствие част от загубите бяха възстановени, но въпреки това към момента руската валута бележи спад от 28% от началото на годината.

Централната банка въведе и някои капиталови ограничения върху максималния размер на сумите, които могат да се теглят в брой. Управителят на институцията Елвира Набиулина каза, че санкциите са попречили да бъдат продадени част от валутните резерви, за да бъде подкрепена потъващата рубла.

Санкциите, обявени от лидерите на САЩ и ЕС през уикенда, бяха значително по-строги от наложените преди това. Те включват изключване на няколко руски банки от глобалната система за разплащания SWIFT, затваряне на въздушното пространство на ЕС за руски самолети и замразяване на трансакциите на централната банка на Русия.

Швейцария също обяви в понеделник, че ще се присъедини към санкциите на ЕС срещу руските активи, което е ключова промяна в историческата ѝ позиция на неутралитет, отбелязва изданието.

Централната банка на Русия вдигна основната си лихва от 9.5% на 20%Финансовата институция предприе този ход в подкрепа на рублата, която поевтиня с близо 30% днес

Чуждестранните резерви на руската централна банка възлизат на приблизително 630 милиарда долара, което е най-високото ниво в историята. Институцията ги използва като буфер срещу санкциите и последващите загуби в приходите от износ.

С планираното замразяване на тези активи обаче, Русия губи възможността да ги продава срещу евро или долари, което означава, че те вече не могат да се използват за подкрепа на валутния курс.

Според повечето икономисти, ефектите от тези мерки ще бъдат усетени най-силно от обикновените руснаци, които виждат как стойността на техните спестявания и заплати се понижава рязко, и то за броени дни.