Испанските компании Inditex и Tendam съобщиха, че "спират временно" дейността си в Русия заради войната с Украйна.

Те се изтеглят от пазара в знак на солидарност с украинския народ и в подкрепа на санкциите, които много мултинационални компании приеха, напускайки страната.

Inditex е собственост на най-богатия човек в Испания Амансио Ортега, чието състояние се изчислява на над 72 милиарда евро, припомня вестник Стандарт.

Компанията притежава марките Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bears, Stradivarius, Oysho, Zara Home и Uterqüe. Има над 7 500 магазина в целия свят, като най-много са в Испания, а след това в Русия, където са 520.

Десетте най-добри неща, които можете да правите в МадридТук няма да скучаете

Tendam пък държи правата на Cortefiel и притежава 50 магазина в Русия. Общо за двете компании работят близо 10 000 служители, които сега остават без работа.

Амансио Ортега беше обект на критики през последните няколко дни в Испания, тъй като бавеше обявяването на решението да изтегли бизнеса си от Русия. Сега двете компании спират и онлайн продажбите.

Според Ортега, магазините му са под наем и затова няма да има загуба от първоначалната инвестиция, а и руският пазар формира 8.5% от общата нетна печалба на групата.

Той изрази готовност "да сътрудничи с всичко необходимо" на испанските власти и международните непровителствени организации в рамките на този конфликт и обeща, че ще предложи финансова подкрепа на освободените си служители.

От Русия се изтегля и другия моден бранд Mango, собственост на най-богатия в Каталуния предприемач Исак Андич, съобщи БНР.