Конфликтът в Украйна може да доведе до покачване на цените на храните в световен мащаб с катастрофално въздействие върху най-бедните държави в света. Такова предупреждение отправи ръководителят на Световната програма по прехраната на ООН Дейвид Бийзли, цитиран от BBC.

Украйна и Русия са големи износители на основни хранителни продукти и войната вече засегна доставките на пшеница и други житни култури, повишавайки цените.

Според Бийзли това излага все повече хора на риск от глад по целия свят.

„Точно когато си мислиш, че адът на земята не може да стане по-лош, той става“, каза ръководителят на Световната програма по прехраната.

Русия и Украйна, наричани често "житницата на Европа", изнасят около една четвърт от световната пшеница и генерират около половината от доставките на слънчогледови продукти, като семена и масло. Украйна продава и значителни количества царевица по целия свят.

Анализатори предупреждават, че войната може да повлияе на производството на зърнени култури и дори да удвои световните цени на пшеницата.

Голям производител на торове: Очертава се световна продоволствена кризаВойната в Украйна ще доведе до сътресения в глобалното предлагане и в цените на хранителните продукти, казва шефът на една от най-големите компании за производство на изкуствени торове


Дейвид Бийзли коментира пред BBC, че броят на хората, изправени пред опасността от глад в световен мащаб, вече се е увеличил от 80 милиона на 276 милиона за четири години преди нахлуването на Русия. По думите му, това се дължи на "перфектната буря" от военни конфликти, изменението на климата и пандемията от коронавируса.

Той каза още, че някои страни могат да бъдат особено засегнати от настоящата криза, поради високия дял на зърнените култури, които в момента внасят от Черноморския регион.

"Ливан внася около 50% от зърното си от Украйна. Йемен, Сирия, Тунис и още много държави зависят от Украйна и за тях тя е житница в буквалния смисъл", коментира Бийзли.