Международната агенция Fitch понижи суверенния рейтинг на Русия с още шест степени от ниво "B" (латинско) на ниво "С" (латинско) и заяви, че дефолтът по дълга е неизбежен, съобщи Ройтерс.

"Рейтингът "C" отразява мнението на Fitch за неизбежност на суверенния дефолт", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС и БТА.

Агенцията уточнява, че е понижила рейтинга на Русия, след като преди това на 2 март го е понижила на ниво "B" с негативна прогноза, но събитията оттогава, според Fitch Ratings, са подкопали още повече готовността на Русия да обслужва държавния си дълг.

JPMorgan изключва Русия от облигационните си индексиJPMorgan постави Русия под наблюдение в индекса на 1 март, след като срещу страната бяха наложени санкции

Отбелязва се, че по-нататъшното затягане на санкциите, които може да ограничат търговията с енергоносители, увеличава вероятността за избирателно неплащане от Русия на задълженията си по суверенния дълг.

Руската централна банка обяви, че въвежда лимит от 10 000 долара при тегленето на пари в чуждестранна валута, предаде Ройтерс. Мярката ще бъде в сила до 9 септември.