Западни сили предупредиха Русия да не проваля почти финализираната сделка, съгласно която САЩ и Иран ще се придържат отново към ядреното споразумение от 2015 г.

Продължаващите 11 месеца за възстановяване на сделката, която вдигна санкциите срещу Иран в замяна на ограничения в ядрената програма на страната, бяха навлезли в своя последен етап.

Те обаче бяха усложнени от искане на Русия в последния момент за гаранции от страна на САЩ, че санкциите на Запада заради инвазията в Украйна няма да засегнат бизнеса й с Иран.

Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че Русия са опитва да извлече допълнителни ползи от участието си в опитите за възстановяване на ядреното споразумение, но няма да успее.

Основният преговарящ от страна на Иран Али Багери Кани трябва да се върне във Виена днес, след като неочаквано се е прибрал в Техеран в понеделник за консултации, пише Ройтерс.

Координаторът на преговорите Енрике Мора от ЕС заяви в понеделник, че е дошло време да се вземат политически решения за слагане на край на преговорите.

Иран се опитва да премахне всички санкции и иска гаранции от САЩ, че няма да излезе от споразумението още веднъж, след като предишният президент на САЩ се отказа от сделката през 2018 г. и върна санкциите.

Дипломати твърдят, че остават няколко малки различния, които трябва да бъдат изгладени в преговорите.

Според двама представители на Запада все още няма изготвен окончателен текст на споразумението.

"Много сме близо до споразумение. Важно е да го постигнем, докато все още можем," заяви говорителят на френското външно министерство Ан-Клер Лежандър.

"Притесняваме се от риска, че по-нататъшно забавяне може да повлияе на вероятността от сключване на споразумение," допълни тя.

След като продължилите месеци индиректни преговори между Техеран и Вашингтон изглежда бяха на път да доведат до споразумение, Москва сложи прът в колелото през уикенда, като руският външен министър Сергей Лавров заяви, че санкциите на Запада срещу неговата страна са се превърнали в пречка за ядрената сделка.

Мора и основният преговарящ от руска страна Михаил Улянов са разговаряли снощи във Виена, обменяйки възгледи за "случващото се в момента и за бъдещето," написа Улянов в Twitter.

Съгласно новото споразумение, Русия би трябвало да приеме излишните количества обогатен уран от Иран. Държавната руска компания Росатом е от ключово значение за това, а тя все още не е санкционирана от Запада.

По време на посещението си в Естония вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън омаловажи въпроса и заяви, че Русия и САЩ все още споделят желанието да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Преговарящите от Франция, Великобритания и Германия вече бяха напуснали преговорите, смятайки, че са стигнали възможно най-далеч и че сега остава двете основни действащи лица да се споразумеят по оставащите нерешени въпроси.