Щатският технологичен гигант Apple представи първите си нови продукти за годината.

Компанията се фокусира върху нов, по-достъпен модел iPhone, обновена версия на таблета iPad Air, както и върху най-новия и мощен чип за Mac, който ще дебютира в новия компютър Mac Studio.

Ето какво представи компанията:

Нов бюджетен iPhone SE

Това е наследникът на модела от 2020 г., но с 5G функционалност и с най-новия процесор за iPhone A15.

Устройството изглежда като предишния iPhone SE - с 4.7-инчов екран и сензор за пръстови отпечатъци TouchID. Телефонът също така е оборудван с 12-мегапикселова задна камера.

Снимка: Аpple.com

Цената на дребно на телефона ще е 429 долара, а продажбите ще започнат на 18 март. Цената е по-висока от струващия 399 долара модел, който Apple пусна през 2020 г.

Главният изпълнителен директор на компанията им Кук заяви, че устройството е идеално за хора, които харесват по-малки телефони.

От Apple също така ще предлагат своя флагман в два нови цвята. Предварителните поръчки на iPhone 13 в “зелено” и iPhone 13 Pro в “алпийско зелено” започват в петък.

Снимка: Аpple.com

Нова версия на iPad среден клас - iPad Air

Моделът използва процесора М1 на Apple, който се използва в по-скъпите модели iPad Pro и MacBook Air. Той също така се предлага с опция за поддръжка на 5G.

Най-новият таблет разполага с 12-мегапикселова широкоъгълна камера с нова функция на име Center Stage, която следи обектите, докато са в кадър по време на видеоконферентни разговори.

Снимка: Аpple.com

Цените на обновения таблет започват от 599 долара, а продажбите стартират на 18 март.

iPad Air беше обновен за последно през 2020 г.

Mac Studio с процесор M1 Ultra

Apple представи първия нов модел Mac от години в лицето на Mac Studio – десктоп компютър без дисплей. Той е с формата на куб с USB-C портове и слот за SD карта отпред.

Моделът е по-висок, в сравнение с Mac Mini, а допълнителната височина е използвана за вентилатори.

Apple също така представи отделно 27-инчов дисплей на име Studio Display с резолюция 5K, който е оборудван с чип на Apple, говорители и вградена камера.

Компютърът използва процесора M1 Ultra, който, според компанията, е по-мощен от настоящите чипове M1 и най-мощния чип за персонален компютър в света.

Цените на Mac Studio с по-стария чип M1 Max започват от 1999 долара, докато тези на модела с чип M1 Ultra стартират от 3 999 долара. Цените на Studio Display започват от 1 599 долара.

След представянето на Mac Studio ръководителят на хардуерния отдел на Apple Джон Тернъс обяви, че в бъдеще ще бъде пуснат и по-мощен нов модел Mac Pro.