В ход е изграждането на първия в света въздушен хъб за летящи електрически автомобили, полицейски дронове и дронове за доставка.

Съоръжението, известно като Air One, се изгражда в Ковънтри чрез публично-частно партньорство с участието на южнокорейския автомобилен производител Hyundai, съобщава Daily Mail.

Поддръжниците на мини летището, известно като скайпорт, посочват, че подобни инфраструктурни проекти ще приемат електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL), въздушни таксита и автономни дронове за доставка, превозващи хора и товари през градовете през следващите години.

Полицията на Уест Мидландс също води дискусии с Urban-Air Port Limited (UAP) - компанията зад подкрепяния от правителството проект, за това как подобни центрове биха могли в бъдеще да осигурят бази за дронове, използвани за „охрана на небето“.

От UAP посочват, че строителството на съоръжението ще бъде финализирано за събитие, слагащо старт на индустрията, което ще се проведе от 25 до 27 април, а веднага след това са планирани и публични демонстрации. Полицията също ще демонстрира своите операции с дронове.

Първоначално планиран да бъде построен до Coventry Building Society Arena, скайпортът сега се намира на изоставен паркинг близо до Central Six Retail Park и жп гарата на града. Градският съветник Джим О'Бойл посочва, че началото на строителните работи показва водещата роля на града в транспортните иновации.

Летящ автомобил от Словакия извърши първия си тестов полетПрототип на летящ автомобил извърши първия си 35-минутен полет между летищата в Нитра и Братислава в Словакия

"Ние сме точно в началото на зелената индустриална революция, която може да даде тласък на производителността на градовете в Обединеното кралство и да подпомогне усилията за справяне с изменението на климата, като извади превозните средства от пътищата", казва още О'Бойл.

Завършеният обект ще включва куполообразна стоманена рамка с диаметър 46 метра. В центъра на купола ще се помещава платформен асансьор, който позволява на товарните дронове да излитат и кацат – първоначално за демонстрационни цели.

Основателят и изпълнителен председател на UAP Рики Сандху посочва, че е „развълнуван“ от старта на строителните работи, определяйки го като „уникален и трансформиращ момент“, който превръща Обединеното кралство във "водещ играч в света на въздушната мобилност".

„Нашата технология ще даде възможност на Ковънтри и други градове в страната и света да се декарбонизират, като позволяват безопасно приемане към по-чисти решения за мобилност“, добавя той.

Планира се изграждането на до 200 такива центъра в градовете по целия свят в рамките на пет години след доказване на концепцията. Миналата година проектът получи правителствена безвъзмездна помощ в размер на 1.4 милиона евро.