Boeing е инвестирала още 450 млн. долара в авиационния стартъп Wisk Aero за разработката на безпилотни електрически самолети, които са проектирани, така че да превозват пътници в градовете, информира The Wall Street Journal.

Според Wisk, инвестицията утвърждава компанията като една от най-финансираните в сферата на напредналата въздушна мобилност (AAM).

Wisk бе сформирана през 2019 г. като смесено дружество между Boeing и Kitty Hawk Corporation, която пък е производител на електрически самолети, основан от Себастиан Трун и съоснователя на Google Лари Пейдж.

През май 2021 г. Wisk подписа първия си договор за използване на въздушни таксита в САЩ, информира тогава CNBC.

Airbus представи летящо такси, променящо начина на пътуване в градоветеЗащо да шофирате, когато можете да летите?

Има засилващ се апетит към разработването на автономни летящи таксита. Ангажиментът на Boeing идва на фона на възхода на редица авиационни стартъпи, които привлякоха милиарди долари инвестиции.

От Wisk очакват да обслужват близо 14 млн. полета годишни, но не са посочвали кога компанията ще е готова да стартира дейност.

Шестото поколение самолет на Wisk eVTOL ще бъде първият кандидат за получаване на сертификат за "автономен, изцяло електрически летателен апарат превозващ пътници в САЩ," според изявление на компанията.

Конкуренти като Airbus и Embraer също разработват свои собствени електрически, летящи таксита, но едно от основните предизвикателства, с които всичките те ще се сблъскат е сертифицирането на производството, коментира пред WSJ Кен Ричи, директор на Directional Aviation Capital.