Deutsche Bank обяви, че не е “практично” да прекрати дейността си в Русия, въпреки че редица корпорации вече го направиха в опит да се дистанцират от страната заради инвазията й в Украйна.

В интервю за CNBC главният финансов директор на банката защити решението, заявявайки, че то е свързано със задълженията на банката да се грижи за клиентите си, които все още развиват дейност в страната.

Решението на Deutsche Bank идва на фона на предприетите от други големи банки ходове за изтегляне от Русия. Вчера Goldman Sachs стана първата банка от Уолстрийт, която обяви, че се изтегля от страната, докато от HSBC са информирали в понеделник служителите си да започнат да прекратяват отношенията с руски банки.

“Ние сме тук, за да подкрепяме клиентите. В тази връзка, по практични причини, това не е опция, с която разполагаме. Нито пък би било правилното нещо, което да се направи по отношение на връзките ни с клиентите и помощта ни, за да се справят със ситуацията,” заяви Джеймс фон Молтке.

Фон Молтке допълни, че банката му е готова да преосмисли позицията си, ако политическата ситуация ескалира още повече, а клиентите й в Русия, повечето от които са международни компании, прекратят дейността си в страната.

Фон Молтке не споменава имена на клиенти на банката в Русия.