Най-голямата хранително-вкусова група в света Nestle съобщи днес, че спира засега инвестициите на капитали в Русия след инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

Базираната в Швейцария група, която вече спря рекламите си в Русия, ще продължи да доставя основни храни в страната.

Yum! Brands, която притежава ресторантите за бързо хранене KFC и Pizza Hut, преустановява работата на ресторантите KFC в Русия, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на сайта на американската компания. В момента приключва работата и по споразумение за прекратяване на работата и на ресторантите Pizza Hut.

Всички печалби от дейността в Русия ще бъдат насочени за хуманитарни цели. Компанията ще изпрати 1 милион долара на Международния комитет на Червения кръст.

Тютюневата компания British American Tobacco ще продължи да продава произведената в Русия продукция, но спира инвестициите си в страната, съобщава ТАСС, позовавайки се на Bloomberg.

Coca-Cola, Pepsi, Starbucks и McDonald's спират продажби в РусияКомпаниите Coca-Cola и Pepsi обявиха, че спират да продават напитките си в Русия

Нидерландският пивовар Heineken съобщи, че спира производството и продажбата на бира в Русия заради неоправданата война в Украйна, се казва в комюнике, цитирано от Франс прес. Миналата седмица вторият в света производител на пиво обяви, че временно спира износа си за Русия и инвестициите си в страната.

"Ще вземем незабавни мерки да спрем руските дейности на групата, за да спрем притока на пари, акцизи и дивиденти от Русия", се казва в съобщението.

По данни на нидерландската информационна агенция ANP руският пазар представлява по-малко от 2 процента от световните продажби на Heineken. Със своите около 1800 служители в страната, тя е третият по големина пивовар в Русия, където произвежда марките "Жигульовское" и "Охота" за местния пазар.