Тела на загинали вече дни наред стоят по улиците на Мариупол. Ако екипите, които прибират останките на хората, смогнат, ги качват в микробус и ги заравят в масови гробове, съобщава БГНЕС, цитарайки украинските медии.

Заради липсата на вода, електричество, газ и стоки по магазините, все повече жители на южния пристанищен град прибягват до саморазправа, ако намерят храна.

Кметът на града казва, че е обстрелван "на всеки 30 минути", като вече са загинали 1200 цивилни. Местните жители топят сняг, за да пият вода.

В същото време продължава и обсадата на столицата Киев. Руски танкове се насочват към районите на север и запад от града, опитвайки се да го обкръжат. В някои предградия бомбардировките не спират.

Жилищен блок и фабрика за обувки бяха засегнати при първите въздушни удари по централния град Днепър, който досега беше смятан за безопасно убежище от войната. Напълно разрушена е и детска градина в града.

Дом за инвалиди близо до Харков на изток също бе бомбардиран. В него е имало над 300 души.

Русия обяви, че военните летища Луцк и Ивано-Франковск в Западна Украйна са „изведени от строя“.

Съединените щати и техните съюзници се опитват да сложат край на търговските отношения с Русия, което им позволява да наложат рязко увеличение на митата на Москва. Вашингтон обяви забрана на руските морски дарове, водка и диаманти и заедно с Европейския съюз забранява износа на луксозни стоки за Русия. Канада наложи нови санкции на руски олигарси, включително Роман Абрамович.

Президентът на САЩ Джо Байдън обаче отново изключи възможността за пряка военна намеса от страна на Съединените щати за спиране на инвазията на Русия в Украйна. Той предупреди, че подобен конфликт, противопоставящ НАТО на Русия, би означавал Трета световна война.