Руската централна банка ще започне да публикува официалните си валутни курсове въз основа на удължените часове за търговия.

Това съобщиха от институцията във връзка с повишената волатилност на пазара.

Промяната означава, че официалният курс ще се основава на по-голям брой сделки, се казва още в изявлението, цитирано от Ройтерс.

Рублата поевтиня с близо 40% от началото на руската инвация в Украйна, след като западните държави наложиха строги финансови санкции на руските банки и компании. Водещите руски трезори бяха изключени от международната разплащателна система SWIFT, а валутните резерви на централната банка бяха замразени.

В резултат на ограниченията, в Русия бяха наложени ограничения върху тегленето на валути в брой от банковите сметки.

Белият дом: Русия губи статута си на най-облагодетелствана нацияСАЩ и Г-7 ще направят нужното, така че Русия да не може да получава финансиране от МВФ или Световната банка. Според американския президент наложените санкции и ограничения на вноса и износ поставят руската икономика на колене

Тегленето на пари от сметките в чуждестранна валута в руските банки ще бъде ограничено до 10 000 долара до 9 септември, като останалата сума ще може да се тегли само в рубли по действащия обменен курс.

Към момента руската валута се търгува на ниво от 112.40 рубли за долар. Преди началото на войната в Украйна официалният курс беше на ниво от малко над 80 рубли за долар.