Британската компания за проектиране на чипове Arm Holdings обяви, че планира да намали броя на служителите си с до 15%.

Съкращенията идват само месец, след като сделката за придобиването на Arm от щатския производител на чипове Nvidia срещу 40 млрд. долара пропадна.

Ако предложението бъде одобрено, повечето от засегнатите работни места ще бъдат във Великобритания и в САЩ, обявиха от базираната в Кеймбридж компания.

Дизайните и проектите на чипове на Arm се предоставят под лиценз на марки, като Apple и Samsung, и се използват в повечето смартфони и други продукти по света.

Arm има около 6 400 служители в световен мащаб.

Рекордни глобални продажби на чипове през 2021 г., очаква се ръст през 2022Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA) заяви в понеделник, че глобалните продажби на електронни чипове са достигнали рекорд през 2021 г. на стойност 555.9 милиарда долара, което е с 26.2% повече спрямо година по-рано

Милиони технологични продукти разчитат на компютърни чипове, но в момента в света не се произвеждат достатъчно за задоволяване на търсенето.

Със скока на продажбите на различни устройства по време на пандемията, стоковите запаси от чипове намаляха, което доведе до затруднения със задоволяването на търсенето.

Собственик на Arm е японската компания Softbank, която я придоби през 2016 г. за 32 млрд. долара и планираше да я продаде на Nvidia за 40 млрд. долара.

Миналия месец обаче SoftBank се отказа от продажбата, като посочи като причина регулаторни пречки и обяви, че ще листва компанията на борсата Nasadaq в САЩ, припомня BBC.