Цените на петрола и природния газ се очаква да нараснат още повече с ескалацията на кризата между Русия и Украйна, но ефектът върху енергийните продукти няма да е единственото последствие.

Веригите на доставки - от пшеницата през ечемика, до медта и никела, се очаква да бъдат нарушени, казват анализатори пред CNBC.

"Украйна е считана за “житницата на Европа,” а евентуална инвазия би засегнала сериозно хранителната верига на доставките,” казва Алън Холанд, главен изпълнителен директор и основател на Keelvar.

Русия и Украйна също така са големи доставчици на метали и други суровини.

Напрежението между Русия и Украйна достигна връхна точка в последните дни, след като руският президент Владимир Путин разпореди изпращането на военни сили в проруските сепаратистки региони в Източна Украйна. Това се случи, след като той обяви, че Русия признава независимостта на Донецк и Луганск.

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера определи действията на Русия като началото на “инвазия” в Украйна.

Ето какво ще бъде изложено на риск, ако се стигне до военен конфликт и до налагането на сериозни санкции.

Продоволствена сигурност

Украйна произвежда пшеница, ечемик и ръж, на които голяма част от Европа разчита, казват анализатори. Страната също така е голям производител на царевица.

“Въпреки че до сезона за прибиране на реколтата има време, един продължителен конфликт би довел до недостиг на хляб (и бил повишил потребителските цени) тази есен,” казва Холанд.

Всъщност, не само Европейският съюз ще бъде засегнат — много държави в Близкия изток и Африка също разчитат на Украйна за пшеница и царевица, а нарушения по тази верига на доставките биха засегнали продоволствената сигурност и в тези региони, казва Доун Тиура, президент на Sourcing Industry Group.

“Китай също е голям потребител на украинска царевица. Всъщност, Украйна измести САЩ като основен доставчик на царевица за Китай през 2021,” допълва тя.

Цените на пшеницата и царевицата вече нарастнаха. Фючърсите на пшеницата, търгувани на борсата в Чикаго, поскъпват с около 12% от началото на годината, докато тези на царевицата бележат ръст в цената от 14.5% за същия период.

Инфлацията при храните нараства и този процес може да се задълбочи, ако се стигне до въоръжен конфликт.

“Повишението на цените при храните само ще се задълбочи с допълнителни ценови шокове, особено ако основните селскостопански региони на Украйна бъдат завзети от руски лоялисти,” казва Пер Хонг, старши партньор в консултантската компания Kearney.

Той също така посочва, че Русия е водещият световен износител на пшеница. Заедно с Украйна двете държави съставлява около 29% от износа на пшеница в света.

Дмитрий Медведев: Добре дошли в свят с газ за 2000 евроТака той коментари новината, че Германия ще спре сертифицирането на газопровода

Нещо повече, евентуални нарушения на доставките на природен газ ще засегнат производството на енергоемки продукти, като изкуствените торове, което пък допълнително ще се отрази на селското стопанство, казва Холанд. През миналата година вече имаше недостиг на изкуствени торове, което доведе до нарастване на цените.

Русия е била най-големият доставчик на природен газ и петрол за Европейския съюз през миналата година.

Метали и суровини

Украйна постоянно увеличава износа си през годините и вече е “голям доставчик” на суровини, химически продукти и дори машини на транспортно оборудване, според Тиура. Страната също така е основен доставчик на минерали и други суровини, твърдят анализатори.

“Украинската валута започна да поевтинява, откакто започна струпването на руски военни по границата. Това пък ще оскъпи износа й,” допълва Тиура.

Русия също така контролира около 10% от световните резерви на мед и е основен производител на никел и платина, според Хонг. Никелът е ключова суровина, която се използва в батериите на електромобилите, а медта се използва широко в производството на електроника и в строителството.

“Американската индустрия на чипове разчита сериозно на неона, който идва от Украйна, а Русия също така изнася редица елементи, които са от съществено значение за производството на полупроводници, реактивни двигатели, автомобили и лекарства,” казва Хонг.

Ефектът върху Германия

По-голямата част от ЕС ще бъде засегнат от ескалация на кризата, но това важи особено за Германия.

Страната разчита за по-голяма част от енергийните си нужди за производство и електроенергия на природния газ, който получава от Русия, казва Атул Вашиста, председател и главен изпълнителен директор на Supply Wisdom.

“Ако напрежението продължи да се покачва и се стигне до нарушение на доставки заради потенциална война или санкции, това ще забави производството в Германия. Заводите ще трябва да ограничат производството, което пък ще се пренесе и към производството в други държави,” казва той пред CNBC.

Нещата, които Германия изнася основно, са автомобили и автомобилни части, друго транспортно оборудване, метали и пластмаса.