Докато Google се готви да върне повечето си служители в офисите, компанията се сблъсква с работна сила, която е все по-недоволна от ключови неща, като заплащане и способност за постигане на кариерни цели.

Ежегодното вътрешно проучване сред служителите на Google, което носи името Googlegeist, показва, че все повече от работещите за компанията не считат заплащането си за справедливо или конкурентно на това, което биха заработвали на подобна позиция в друга компания.

Те също така поставят под въпрос способността на работодателя си да изпълнява.

Проучването е направено през януари и е представено на служителите миналата седмица, информира CNBC. Най-ниските резултати са отчетени по отношение на заплащането и изпълнението. Най-високите пък са свързани с мисията и ценностите.

Главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай е информирал служителите с имейл, че проучването е “един от най-важните начини”, по които компанията оценява доколко на хората им харесва да работят за нея.

Задържането и удовлетвореността на служителите са по-важни от когато и да било за Google и други компании от технологичния сектор, тъй като рекорден брой хора в САЩ напускат работа в търсене на нови възможности.

YouTube и Google Play спират всички платежни услуги в РусияGoogle и YouTube спряха неотдавна да продават онлайн реклама в Русия, след като Twitter и Snap обявиха подобни мерки заради инвазията на Москва в Украйна

Google също така предстои да върне повечето си служители отново в офиса поне по три дни в седмица. След две години дистанционна работа заради пандемията, повторното отваряне на офисите на Google е насрочено за 4 април.

Недоволни от повишенията

Едва 46% от участниците в проучването са заявили, че общото им заплащане е конкурентно, в сравнение със сходни позиции в други компании. Това е с 12 пункта по-малко, в сравнение с миналата година. Малко по-висок дял - 56%, казват, че заплащането им е “справедливо,” което представлява спад от осем пункта, в сравнение с предходната година.

Пичай все още се радва на подкрепата на 86% от участниците в проучването. На някои от по-конкретните въпроси за него обаче отговорите не са толкова ласкаещи. По отношение на неговата визия за това каква може да бъде компанията, 74% казват, че Пичай ги вдъхновява, докато същият брой твърдят, че неговите “решения и стратегии дават възможност на Google да се справя отлично.”

Общо 61% от служителите пък смятат, че могат да постигнат кариерните си цели в компанията.

Резултатите от проучването показват, че служителите са доволни от способността на Google да показва резултати във връзка с мисията “да организира информацията в света и да я прави достъпна и полезна за всички.”

Мисията на Google получава 90% подкрепа, а ценностите на компанията - 85%.