Американският технологичен гигант Google инвестира 1 милиард долара в покупката на офис сграда в централната част на Лондон, съобщава Ройтерс.

До момента компанията е била наемател на сградата, а инвестицията е сигнал за оптимизма на ръководството, че работата от офиса няма да остане в миналото, въпреки трудностите, създадени от разпространението на COVID-19.

Във Великобритания за Google работят 6400 души. Компанията планира основен ремонт на офис пространството, което се намира близо до Ковънт Гардън в центъра на британската столица.

„Имаме привилегията да работим в Обединеното кралство от близо 20 години и нашата покупка на Central Saint Giles отразява нашия непрекъснат ангажимент към растежа и успеха на страната“, заяви Рут Порат, финансов директор на Alphabet (компанията майка на Google).

Google планира да преоборудва сградата, така че да е адаптирана за присъствена работа на екипите ѝ, да има заседателни зали, както и за конферентни връзки, подпомагащи хибридния работен процес - както от вкъщи, така и от офиса). Ще бъде разширено и личното пространство на служителите.

След ремонта ще бъдат обособени и открити работни пространства, за да могат хората да вършат задълженията си на чист въздух, казват още от компанията.

Наемите в Манхатън са достигнали рекордно високи нива за декемвриПрез миналия месец наемите в Манхатън са достигнали най-високите си нива в историята за декември, след като предлагането на апартаменти е паднало, а наемодателите са започнали да настояват за двуцифрени увеличения в цените

Google заяви, че ще разшири общия си капацитет в Обединеното кралство до 10 000 служители. Компанията разработва и друго офис пространство в близкия район Кингс Крос.

„Тази инвестиция в нови работни места от страна на Google е голям вот на доверие в Обединеното кралство като водещ световен технологичен център“, заяви британският финансов министър Риши Сунак.

Google обяви миналия месец, че отлага плана си за връщане към офиса в световен мащаб на фона на нарастващите опасения относно разпространенито на варианта Омикрон.

Преди покупката срадата Central Saint Giles е била собственост на обединение между Legal & General Investment Management Real Assets и Mitsubishi Estate London Limited.