Азиатските пазари на акции бележат повишения днес, като инвеститорите следят волатилните цени на петрола, преговорите между Русия и Украйна, както и Федералния резерв на САЩ, за който се очаква да вдигне лихвите за първи път от три години и да даде насоки за затягането на паричната политика в бъдеще.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че мирните преговори звучат по-реалистично, но е необходимо още време, въпреки че руските въздушни удари продължават, а броят на бежанците от Украйна след началото на руската инвазия достигна 3 милиона.

Повишението при азиатските акции дойде ден, след като борсовите индекси в Китай и Хонконг паднаха вследствие на нарастващия брой случаи на коронавирус в Китай и намаляващите очаквания за понижение на лихвите от страна на Централната банка на Китай.

Инвеститорските нагласи обаче остават слаби. Силният първоначален ръст на индекса на китайските сини чипове CSI300 се изпари, докато хонконгският Hang Seng също ограничи повишението си от началото на деня.

Hang Seng за последно нарастваше с 1.7%, след като отвори с 3.6% нагоре, докато CSI300 губи 0.6%, след като в началото на сесията отчиташе повишение от 1.9%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.8%.

Бъфет продължава да купува акции на Occidental PetroleumМиналата седмица компанията на милиардера Berkshire Hathaway е инвестирала още 1.5 млрд. долара в Occidental

Австралийският основен индекс отчиташе повишение от 0.9%, докато южнокорейският Kospi добави 0.7%. Японският Nikkei отчиташе ръст от 1.7%.

"Хората са загрижени, че в Централната банка на Китай ще повярват, че икономиката се справя много по-добре, а икономическият растеж тръгва нагоре и няма нужда от повече мерки за облекчаване на паричната политика," казва пред Ройтерс Ting Lu, старши икономист в Nomura.

Китай отчита все повече положителни промени в икономическото си представяне, но ефектът от повишение на случаите на COVID-19 трябва да бъде следен, обявиха от статистическата служба на страната днес.

Китайските здравни власти отчитат леко понижение в броя на новите случаи на COVID-19 днес, въпреки че големи градове продължават да се борят с ограничаването на разпространението на вируса.

Ръстът на азиатските пазари последва отчетените вчера повишения на Уолстрийт, вследствие на надеждите за разрешаване на конфликта в Украйна. S&P 500 вчера нарасна с 2.14%, Nasdaq Composite се повиши с 2.92%, а Dow Jones Industrial Average добави 1.82%.

Анализатори от ING предупредиха, че пазарните движения в Азия ще бъдат "предпазливи" преди срещата на Фед по-късно днес.

Инвеститорите очакват централната банка на САЩ да повиши основната си лихва най-малко с 25 базисни пункта на фона на нарастващите цени. Трейдърите също така ще следят за подробности около това как Фед планира да сложи край на програмата си за изкупуване на облигации.

Доходността по щатските 10-годишни облигации се понижи по време на азиатската сесия до 2.1384%, след като преди това беше нараснала до 2.169%, което беше най-високото ниво от юни 2019 г.

Доходността по двегодишните книжа за последно беше на ниво от 1.8408%, след като беше затворила на 1.857% в щатската сесия.

Доларовият индекс отчита леко понижение до 98.892, а доларът поевтинява спрямо йената до 118.22, но въпреки това се движи близо до петгодишен връх. Еврото поскъпна с 0.12% до 1.0964 долара.

Цените на петрола, които отчитаха понижения по-рано през деня, тръгнаха нагоре, като руската инвазия в Украйна продължава да предизвиква волатилност на пазара.

Брентът поскъпна с 1.26% до 101.17 долара за барел, докато щатският лек суров петрол (WTI) добави 0.93% към цената си до 97.34 долара за барел.

Спот цената на златото нарасна с 0.11% до 1 919.99 долара за тройунция.