Икономическата цена от нападението на Русия срещу Украйна става напълно ясна днес, когато опустошеното от санкции правителство на Владимир Путин е на ръба на първи дефолт по международния си дълг от Октомврийската революция.

Москва трябва да направи плащане от 117 млн. долара по две емисии облигации, деноминирани в долари, които пласира през 2013 г.

Ограниченията, пред които страната е изправена във връзка с тези плащания и изказванията от Кремъл, че може да плати в рубли, предизвиквайки дефолт така или иначе, означават, че дори опитни инвеститори гадаят какво би могло да се случи.

Един от тях определя ситуацията като най-внимателно следеното плащане по държавен дълг от дефолта на Гърция в разгара на дълговата криза в еврозоната. Други пък казват, че извънредният „гратисен период“, който дава на Русия още 30 дни, за да осъществи плащането, може да проточи сагата допълнително.

"При дефолтите никога не е ясно всичко и този случай не е изключение," казва пред Ройтерс портфейлният мениджър в Pictet Гуидо Чаморо.

"Има гратисен период, така че няма да знаем дали това е дефолт или не до 15 април," казва той, визирайки ситуация, в случай че не бъде осъществено плащане. "Всичко може да се случи по време на гратисния период."

Дефолтът по държавния дълг на Русия беше немислим до началото на нахлуването в Украйна, което Владимир Путин нарича "специална военна операция".

Русия наложи санкции на БайдънРусия наложи санкции на президента на САЩ Джо Байдън, държавния секретар Антони Блинкен и други американски служители

Страната имаше близо 650 млрд. валутни резерви, висок кредитен рейтинг от агенции, като S&P Global, Moody's и Fitch, и печелеше стотици милиони долари на ден от продажбата на петрол и природен газ, чиито цени нарастваха.

След това танковете влязоха в Украйна, а САЩ, Европа и техните западни съюзници отговориха с безпрецедентни санкции, замразявайки две трети от резервите на Русия, които се оказа, че се намират в чужбина.

"Мисля, че пазарът в момента очаква Русия да не осъществи плащанията по облигациите," казва Джеф Грилс, ръководител на отдела за развиващите се пазари в Aegon Asset Management, допълвайки, че конфликтът е едно от малкото събития на развиващ се пазар, което е способно да засегне глобалните пазари.

Това е така, защото ролята на Русия на един от водещите производители на суровини в света повиши цените и инфлацията в световен мащаб. В същото време тя се превърна в държава парий, която е осакатена от санкциите и става свидетел на това как стотици от най-големите световни компании я напускат.

Различни сценарии за дефолт

Що се отнася за държавните облигации на Русия, повечето от тях в момента се търгуват на едва 10%-20% от номиналната им стойност. Двете плащания днес са първите от няколко предстоящи, като страната трябва да плати други 615 млн. долара до края на март, както и да направи първо изплащане на главница на 4 април, което е на стойност 2 млрд. долара.

Опитни инвеститори предвиждат три възможни сценария за развитие на ситуацията.

При първия Москва плаща дължимото в долари, което означава, че притесненията за дефолт на този етап изчезват.

Големите руски енергийни компании Газпром и Роснефт осъществиха плащания по свои международни облигации в последните 10 дни, така че все още има известна надежда, че това може да бъде направено, ако Москва смята, че е в неин интерес.

Втората възможност е Москва да не плати, с което ще започне 30-дневният гратисен период и обратно броене до дефолта.

Има и трета възможност и тя е Русия да плати в рубли, въпреки че правните условия по облигациите биха означавали, че това е равносилно на дефолт. Правилото за 30-дневен гратисен период все още важи в този случай.

"Може би ще разберем днес (ако платят), а може би няма," казва Чаморо. Неговата компания не притежава такива облигации, но разполага с други руски облигации, а когато една държава изпадне в дефолт по някоя от емисиите си облигации, това обикновено води до „крос-дефолт“.

"В ситуации като тази най-безопасно е да очакваш неочакваното. Наистина нищо не може да бъде изключено".