Саудитска Арабия преговаря с Китай част от продажбите на петрол да се плащат в юани, а не в долари.

Това коментират пред The Wall Street Journal анонимни източници, запознати с хода на разговорите.

Подобно споразумение би нарушило господството на щатския долар на световния петролен пазар, като в същото време ще затвърди преместването на фокуса на най-големия петролен износител към Азия.

Идеята за сключване на петролни договори в юани съществува от шест години, но преговорите са се активизирали тази година, тъй като саудитците стават все по-недоволни от начина, по който Съединените щати изпълняват ангажиментите си за гарантирането на сигурността на кралството.

Саудитците са ядосани най-вече от липсата на подкрепа от страна на САЩ за тяхната намеса в гражданската война в Йемен и от опита на администрацията на Байдън да сключи сделка с Иран относно ядрената му програма. Някои висши саудитски политици още миналата година коментираха, че са шокирани от рязкото изтегляне на САЩ от Афганистан.

Китай купува повече от 25% от петрола, изнасян от Саудитска Арабия. Ако се оценяват в юани, тези продажби ще повишат състоянието на китайската валута. Саудитците обмислят да включат и фючърсни договори, деноминирани в юани, в модела на ценообразуване на държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co., известна и като като Saudi Aramco.

Индия може да се окаже подходящ купувач за евтиния руски петролИндия, която внася 80% от необходимия за икономиката ѝ петрол, обикновено купува само около 2-3% от Русия

Досега Саудитска Арабия не е продавала дори и малка част от своя петролен експорт, в размер на 6.2 милиона барела на ден, във валута, различна от щатския долар. По-голямата част от световните продажби на петрол (около 80%) се извършват в долари, а саудитците търгуват ексклузивно в долари от 1974 г. насам.

Тогава е сключена сделката с администрацията на американския президент Ричард Никсън, която включва гаранции за сигурността на кралството.

Китай започна да използва петролни договори в юани през 2018 г. като част от усилията си да направи валутата си конвертируема в целия свят. За Пекин използването на долари се превърна в опасност, подчертана от санкциите на САЩ срещу Иран заради ядрената му програма и срещу Русия в отговор на инвазията в Украйна.