Мартенската лудост не се отнася само за почитателите на колежанския баскетбол в САЩ.

Тази фраза също така е подходящо описание и на волатилността на Уолстрийт. Този март не е по-различен.

Да видим какво направиха акциите от началото на месеца. Март започна с притеснения относно нахлуването на Русия в Украйна и скока в цените на петрола и природния газ. Индексът Dow Jones падна с близо 800 пункта на 7 март, докато цените на енергийните продукти скочиха.

Сякаш това не беше достатъчно, но пазарът се готвеше и за първото увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв от края на 2018 г. Към 8 март Dow Jones вече отчиташе близо 4% понижение от началото на месеца.

Индексът обаче възстанови загубите си оттогава и вече нараства с 2.5% през март. S&P 500 пък отчита повишение от 2%. Технологичният Nasdaq нараства с 1% от началото на март. По-рано през месеца индексът губеше 9%.

Март често е месец на драстични колебания при акциите. Дотком бумът в края на 90-те години приключи през март 2000 г., когато Nasdaq достигна връх и след това се срина с над 10% в същия месец.

Само преди две години акциите паднаха през март, след като началото на пандемията от COVID-19 в САЩ доведе до блокирането на щатската икономика.

Обнадеждаващи признаци въпреки ужасното начало на месеца?

Голямата рецесия (или Световната финансова криза от 2008 г.) достигна своя пик през март 2009. Акциите удариха дъното в онзи месец, след близо 60% спад от върха, достигнат през октомври 2007 г., което сложи край на един брутален мечи пазар.

Русия вече не е достъпна за инвеститорите. Кой ще я замести? По всяка вероятност Русия няма скоро да бъде включена в портфейлите на водещите инвестиционни фондове на развиващите се пазари

Инвеститорите, които имат нерви за това, може да се справят доста добре през март. От Yardeni Research са анализирали доходността през месеца от 1928 г. досега, а данните сочат, че S&P 500 нараства средно с 0.5% за март. Индексът е отчитал ръст 57 пъти през месеца в този период и се е понижавал в 37 от годините.

Пазарният анализатор на LPL Financial Райън Детрик е анализирал как се справя индексът S&P 500 в 17-те години от 1957 г. досега, в които пазарът пада през януари и февруари, като открива, че цените на акциите обикновено тръгват нагоре. В тези години S&P 500 нараства средно с 1.1% през март и завършва с близо 4% ръст в последните 10 месеца от годината след пониженията от януари и февруари.

"Да видиш, че акциите са на отрицателна територия през първите два месеца на годината не е нещо страхотно, но добрата новина е, че напоследък това не е основен предупредителен знак," казва Детрик, цитиран от CNN Business.

Успокоителните коментари на председателя на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл по отношение на икономиката, след като централната банка на САЩ вдигна лихвите в сряда, може също да бъдат разглеждани като добра новина за акциите до края на март.

"Няма съмнение, че началото на годината беше трудно," казва пред CNN Business Анджело Коркафас, инвестиционен анализатор в Edward Jones. "Пауъл обаче се изказа положително за силата на икономиката и за способността на пазара да понесе повишенията на лихвите."