Таксиметров шофьор от Париж, който катастрофира със своя автомобил Tesla Model 3 през декември, убивайки човек, е завел дело срещу щатския производител на електромобили.

От френското правителство заявиха, че в дните след инцидента от Tesla са обявили, че няма непосредствени индикации за техническа повреда, информира Ройтерс.

Адвокат Сара Салдман обяви, че нейният клиент в петък е завел наказателна жалба, в която твърди, че автомобилът Tesla е "изложил живота на други хора на опасност".

От Tesla не са реагирали на запитването на Ройтерс за коментар.

Автомобилът Tesla на таксиметровия шофьор, който по това време не е бил на смяна, се забива в метални стълбове, наредени на тротоара велосипеди, кош за рециклиране, пълен със стъкло, като блъска пешеходци и микробус преди, в крайна сметка, да спре, твърдят свидетели на инцидента.

Tesla на автопилот се заби в обърнат на пътя камион (видео)Шофьорът, който по чудо се отървава без наранявания, използвал част от функциите на автопилота

Таксиметровият шофьор, чиято самоличност не се разкрива, е заявил пред полицията, че колата е ускорила сама и че той не е успял да активира спирачките.

Освен смъртния случай, трима души са със сериозни наранявания, а още 17 са пострадали.

Срещу таксиметровия шофьор се води разследване за непредумишлено убийство, но не са повдигнати обвинения. Пробата му за алкохол след инцидента е отрицателна.

Tesla събира подробни данни от сензорите и камерите в своите автомобили и е използвала подобни данни в миналото, за да оспорва обвинения, че пътни инциденти са причинени от повреди.