Tesla отвори третия си завод за автомобили, които се намира в близост до Берлин, и направи първите доставки на електромобили от модела Model Y, произведени в завода.

Автопроизводителят с най-голяма пазарна капитализация в света се очаква да произвежда около 500 000 автомобила годишно в завода и планира да наеме 12 000 служители.

Капацитетът на завода е сходен с тези на производствените съоръжения на компанията в Калифорния и Шанхай. Tesla строи и завод в Остин, Тексас, който се очаква да започне работа скоро.

Този добавен капацитет би трябвало да подсили очаквания растеж на компанията. Автопроизводителят е продал 936 000 електромобила през 2021 г., което е близо два пъти повече, в сравнение с продадените 499 550 през 2020 г.

Електромпбилите съставляват 10% от продажбите на автомобили в Европа, като през декември 2021 г. за първи път продажбите им надхвърлиха тези на дизеловите автомобили в Западна Европа.

Volkswagen контролира 24% от пазара на електромобили в Европа, а Tesla е на второ място с 13%, според дани на LMC Automotive. VW е продала 452 900 електромобила в световен мащаб през 2021 г., или около половината от произведените от Tesla, но е продала общо 8.9 млн. превозни средства.

Къде се намира сега автомобилът, който Илон Мъск прати в Космоса?Тази седмица се навършват четири години, откакто личният автомобил на Илон Мъск излетя в Космоса с най-мощната ракета в света, произведената от SpaceX

Продажбите на Tesla нараснаха значително, въпреки недостига на чипове, който създаде пречки пред автопроизводителите. Компанията обяви рекордна печалба за 2021 г.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск танцува и говори на откриването на завода, наричайки фабриката поредната стъпка към устойчивото енергийно бъдеще, информира CNN Business.

Tesla обяви през 2019 г., че ще строи завод в Германия. От компанията са казвали, че през 2022 г. ще се фокусират върху увеличението на производството.