Американският милиардер Илън Мъск коментира в своя профил в Twitter, че светът ще трябва да увеличи добивите на петрол и газ.

Според основателя на Tesla, чийто бизнес е фокусиран върху енергийния преход, ограничаването на изкопаемите горива и електрификацията на транспорта, увеличаването на добивите на петролни продукти и природен газ е небоходимо, за да се компенсират доставките от Русия.

"Съжалявам, че трябва да го кажа, но се налага незабавно да увеличим добива на нефт и газ. Извънредните времена изискват извънредни мерки. Очевидно това би се отразило негативно на Tesla, но решенията за устойчива енергия просто не могат да реагират мигновено, за да компенсират износа на руски петрол и газ", написа Мъск.

Коментарът на американския предприемач е свързан със значителната зависимост на света от руските газопроводи. Тази зависимост не спря повечето държави да наложат санкции на Русия след нейното нахлуване в Украйна, но предизвика опасения от скока на цените на енергията, особено в Европа.

Електронното издание The Verge припомня, че понякога е трудно да се каже дали Мъск е сериозен или се шегува, когато публикува неща в Twitter, но въпреки това той е невероятно влиятелен в социалните мрежи и много от неговите 76 милиона последователи приемат изказванията му сериозно.

И въпреки че бизнесът на Мъск е свързан основно с възобновяемата енергия, петролът и газът също влизат в неговите планове. Миналата година неговата космическа компания SpaceX обяви плановете си да проучва находища на природен газ близо до съоръженията на Starship в Тексас. Ракетите на компанията използват конвенционални горива, а не електродвигатели.

Самият Илън Мъск и преди е коментирал, че не е привърженик на "демонизирането" на петролната и газовата индустрия.

„Ще трябва да използваме изкопаеми горива още дълго време. Въпросът е само с каква скорост се придвижваме към устойчиво енергийно бъдеще", заяви той в едно от гостуванията си в подкаста на Джо Роган през 2021 г.