И днес се очакват опашки от автомобили на бензиностанции в страната. Струпването на коли започна вчера късния следобед след слухове в социалните мрежи за скок в цените и липса на горива.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация коментира пред Нова телевизия, че на този етап не се очаква шоково покачване на цените и че в страната има достатъчно наличности на горива.

От браншовата асоциация на търговците на горива обаче уточняват, че като ефект от завишеното потребление на места може да се стигне до временно изчерпване на наличните количества.

По отношение на цените, Бенчев е категоричен, че на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените на бензина и дизела са доста под 3 лева за литър.

„Към момента няма никакви условия за шоково поскъпване”, заяви той и уточни, че вчерашното поскъпване на техните обекти е било само с няколко стотинки, а причината е, че цените на дериватите и суровия петрол вървят нагоре.

„Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране”, каза Бенчев.

Дълги опашки се извиха пред бензиностанциите Шофьори се страхуват от рязко поскъпване или недостиг на гориво


Премиерът Кирил Петков предупреди снощи с публикация в профила си във Facebook, че "без никаква причина се всява паника за горивата”. Той подчерта, че един танкер е бил разтоварен в сряда, а други два се чакат за разтоварване и увери, че „гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши”.

Петков допълни, че ще изиска проверка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, за да се изясни откъде тръгва спекулацията с цените на горивата.