Преди Великден: Килограм българско агнешко струва 27 лева
Килограм българско агнешко месо по магазините вече се продава средно за около 27 лева, предаде БНТ.
Месец преди Великден могат да се видят обаче широки стойности - между 19.90 лв. и 30 лв., а на промоция може да бъде намерено и за около 13-14 лв. за килограм.
По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на Европейския съюз.
На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.
Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с ЕС, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар.
Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги.
Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.