Руските служби за сигурност са иззели в Москва швейцарски часовници за милиони долари, като ответен удар срещу санкциите, наложени от Швейцария и забраняващи износа на луксозни стоки за Русия, съобщава Bloomebrg.

Часовниците Audemars Piguet са с цена от близо 830 000 евро за брой и са иззети от московския офис на компанията.

Bloomberg цитира швейцарското издание NZZ am Sonntag, което пък се позовава на анонимни източници от швейцарското федерално министерство на външните работи.

Швейцария изостави традиционната си неутрална позиция и последва повечето западни правителства при налагането на санкции, забраняващи износа на луксозни стоки за Русия по-рано този месец в отговор на инвазията в Украйна.

Руските власти са посочили митническите нарушения като причина за изземването на часовниците, но от швейцарското външно министерство смятат, че по-скоро става въпрос за произволна репресивна мярка в отговор на санкциите.

Швейцарският производител на часовници Audemars Piguet обяви, че ще спре износа за Русия и ще затвори два бутика в Москва.

Шехерезада - яхтата за €600 млн., за която се смята, че принадлежи на ПутинПлаващ дворец, наречен на легендарна персийска царица, в който всяка възможна повърхност е от злато или инкрустиран мрамор

За много от водещите европейски компании пълното излизане от Русия се оказва предизвикателство. Швейцарският гигант за пакетирани храни Nestlé, например, има хиляди служители и ключови производствени мощности в страната, които могат да бъдат конфискувани от местните власти.

Audemars Piguet е една от трите най-големи швейцарски марки часовници, заедно с Patek Philippe и Rolex. Тя е семейна компания с близо 150-годишна история.

Русия беше 17-ият най-голям пазар за износ на швейцарски часовници през 2021 г. с доставки на стойност 260 млн. швейцарски франка (250 млн. евро), според Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия.