Продължилата две години несигурност около пандемията от COVID-19 накара много двойки в САЩ да отложат или дори да отменят сватбените си планове.

Сватбите обаче се завръщат.

Тазгодишният бум при сватбите се очаква да бъде голям, според нов доклад на уебсайта за организиране на сватбени тържества The Knot.

Очаква се 2.6 милиона сватби да бъдат организирани през 2022 г., в сравнение с 2.2 млн. през 2019 г. преди пандемията.

Големите събития също така ще бъдат много по-големи и вероятно по-скъпи на фона на рекордно високите нива на инфлацията.

"Това не само ще е годината с най-много сватби напоследък, но и е период, в който приветстваме следващото поколение брачни двойки, представителите на поколението Z," казва Лорън Кей, изпълнителен директор на The Knot.

Особено успешна година за сватбите би била добре дошла не само за булките и младоженците, но и за цялата сватбена индустрия. Кошмарната 2020 г. доведе до отлагането или отмяната на повечето сватби, а много компании, които разчитат на тази индустрия, се бореха за оцеляване.

След като ваксинацията срещу COVID-19 набра инерция, сватбите организираха едно своеобразно завръщане през 2021 г. Двойките се насочиха към по-малки церемонии на открито, сватби по Zoom и дори тайно подписване.

Индийска сватба в метавселената събра 6 000 гости (видео)Първата индийска сватба в метавселената събра 6 000 гости

Тази година индустрията дава пълен напред.

Според The Knot 98% от двойките, на които им предстои да се венчаят тази година, са убедени, че сватбите им ще се състоят по план. За сравнение, на 45% от двойките им се е наложила някаква промяна в плановете през 2021 г.

Сватбените тържества също така ще са по-мащабни, като средният брой на гостите се очаква да бъде 129 тази година, в сравнение с 110 през 2021 г. Според The Knot списъкът със гостите се увеличил до 80% от нивата от 2019 г.

Двойките искат да дадат всичко от себе си за своите сватби и не се притесняват особено за разходите, казва пред CNN Business Тим Чи, главен изпълнителен директор на The Knot World аwide.

През 2021 г. двойките са харчили средно по 34 000 долара на сватба, в това число сватбената церемония, тържеството и сватбените халки, според The Knot. От сайта все още нямат оценка какви ще са разходите тази година, но очакват да са на нивата от 2021 г.

Според Чи обаче инфлацията и продължаващите проблеми с веригите на доставките също ще допринесат за по-високи разходи за сватбени тържества.

За тези, които все още са на етап на определяне на дата за сватбата през 2022 г., от The Knot са установили, че октомври се радва на най-голяма популярност, а 22 октомври е най-популярната дата.

Безопасността обаче остава основен приоритет. Според Чи много двойки поръчват подвижни станции за дезинфекция на ръце и други предпазни мерки или пък организират тържествата си на открито с цел спазване на социална дистанция.

От компанията за онлайн продажби на сватбени рокли и аксесоари Azazie казват, че вече отчитат 200% ръст на продажбите тази година.

"Сватби като за две години се организират в една," казва Рану Колман, главен маркетингов директор на Azazie.

По отношение на видовете сватби, които клиентите му планират тази година, Колман казва, че тържествата в стил рустик, със зеленина, сухи цветя и винтидж декор се очертават като топ тенденция.