Летище Цюрих печели световната награда за пътуване в категорията „Водещо летище в Европа“ година след година от 2004 г. насам, а през 2021 г. отново надделя над десет други номинирани, сред които летищата в Амстердам, Барселона и лондонското Хийтроу.

Международно жури от хотелиерски и бизнес експерти връчва престижната награда за най-добро летище в Европа вече 27 години.

Освен удовлетвореността на клиентите, се оценяват и стандартите за качество на продуктите и услугите на съответните летища.

Но какво прави летище Цюрих, което винаги се класира високо в други класации, толкова популярно?

Пътниците, които оценяват летището на уебсайта на Skytrax и по този начин го избират за номер 2 от най-добрите летища в Европа на World Airport Awards 2021, изтъкват особено чистотата, архитектурата и лесното ориентиране в сградата.

Има обаче и критики – заради високите цени на закуските и напитките и повечето луксозни магазини са многократно критикувани.

Бъдещето на летище Цюрих е в „Кръга“

„Кръгът“ е строителен проект около летище Цюрих, което официално отвори врати за посетители в края на 2020 г. Той се намира на пешеходно разстояние от терминалите и включва два хотела с конгресен център, множество магазини и ресторанти и централи на международни компании, като Microsoft и SAP.

Ето и другите номинирани за „Най-доброто летище в Европа“:

Шипхол, Амстердам - Холандия

Ел Прат, Барселона Испания

Бранденбург, Берлин, Германия

Хамбург, Германия

Хийтроу, Лондон, Англия

Истанбул, Турция

Летище Лисабон, Португалия

Мюнхен, Германия

Шарл дьо Гол, Париж, Франция

Международно летище Прищина Адем Яшари, Косово

Фиумичино, Рим, Италия

Шереметиево, Москва, Русия

Летище Виена, Австрия